OSAM GODINA OD OSLOBOĐENJA GOTOVINE I MARKAČA! ‘Loša prošlost se ponavlja onima koji o njoj ne vode računa’

Zeljko Puhovski / CROPIX

U ponedjeljak će biti godišnjica oslobođenja naših generala, točno osam godina otkako su na slobodi, a cijela ih je Hrvatska tada dočekala s oduševljenjem. Tog je 16. studenog 2012. godine euforija zavladala ulicama, a general Gotovina je sve pozvao da se okrenu budućnosti.

Podsjećamo, hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač pušteni su na slobodu odmah nakon što ih je Žalbeno vijeće Haškog suda proglasilo nevinima za egzodus stanovništva srpske nacionalnosti s područja takozvane Krajine.

Kako se osjećao tog dana, ali i je li se Hrvatska okrenula budućnosti i u kojoj mjeri, razgovarali smo sa saborskim zastupnikom Hrvatskih suverenista Željkom Sačićem.

“Hrvatska je okrenuta budućnosti u dijelu određenih gospodarskih rezultata, koji bi bili bolji da nije bilo korone i potresa”, započinje razgovor naš sugovornik.



“Ostvarili smo određene napretke kada se govori o povećanju BDP-a, smanjenju proračunskog deficita, ali i mnogim drugim područjima”, govori i dodaje kako ipak na nekim poljima ima prostora za itekakav napredak.

“To što je general Gotovina rekao su duboke želje i one su svakako za duboki naklon, to je izrečeno u kontekstu dobrobiti hrvatskog naroda i društva. Nažalost, nisu u potpunosti ostvarene zbog niza okolnosti, i objektivnih i subjektivnih”, rekao je Sačić za Dnevno.hr. 

‘Izjave Pupovca i Vučića su duboko uznemirujuće’

“Mi nismo riješili određena pitanja iz svoje prošlosti, da ne idem daleko, iz Domovinskog obrambenog rata, a ako se ne riješe, višestoljetno iskustvo nas uči da se prošlost uvijek ponavlja, neki bi rekli kako se budalama prošlost ponavlja, no ja bih rekao kako se loša prošlost ponavlja onima koji o njoj ne vode računa” tvrdi.

Dodaje kako prošlost treba biti učiteljica života i kako Hrvatima ona to, nažalost, nije bila u dijelu koji se odnosi na te strašne posljedice Domovinskog obrambenog rata.

“Mi nismo riješili neka značajna pitanja iz tog razdoblja, nismo procesuirali ratne zločine. Izjave Vučića i njegovog suradnika i istomišljenika Pupovca su duboko uznemiravajuće za svakog hrvatskog domoljuba”.

“Svi mi, kao i stotine tisuća, ma milijuni Hrvata, smo bili izvan sebe od sreće jer smo taj dan sa strepnjom dočekivali”, govori nam Sačić kako se osjećao na dan kada su se generali vratili u svoju domovinu.

Komentari