Orešković zadovoljna: Dobila sam glasove bunta koji ne traže populizam

Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković izjavila je u nedjelju nakon objave izlaznih anketa da je zadovoljna rezultatom te da su glasovi za nju bili glasovi bunta koji ne traže populizam.

“Ovo je dobar vjetar u jedra i kamen temeljac za sve ono što bih ja htjela u ovom  društvu napraviti i doprinijeti sa svojim znanjem i zalaganjem”, ocijenila je Orešković.

Ističe da je postigla sve što je željela postići kroz ovu kampanju, pa i rezulat, koji je dovoljan da se preokrene hrvatska politika i da se prestane baviti marketingom i šoubiznisom.

“Mislim da se to najbolje vidi na mom primjeru. Svi oni koji su glasali za mene bili su svjesni da ja vrlo vjerojatno neću biti pobjednik ovih izbora niti da ću ući u drugi krug. To jesu glasovi bunta, ali glasovi bunta koji ne traže nikakav populizam niti jeftina rješenja”, tvrdi Orešković.



Njezini birači traže da im se konkretno odgovori što će se raditi te kako i na koji način će to promjeniti njihove živote. Kada se gleda sveukupan omjer kako su se glasovi rasporedili, smatra da se konačno može reći da se u državi i društvu rađa neka nova nada.

Istaknula je da se na izborima željela predstaviti na političkoj sceni i dokazati da nije ničiji projekt te da iza nje ne stoje veliki financijski interesi.

Potvrdila je da to znači bitka za parlamentarne izbore.

“Sada sve one koji su se aktivirali diljem lijepe naše trebam potaknuti da na tom tragu ostanemo zajedno graditi i dalje. Parlamentarni izbori su pred nama, a jedan dio programa već je gotov”, najavila je Orešković, dodavši da za razliku od predsjedničkih izbora, uspjeh na parlamentarnim izborima neće ovisiti samo o njoj.

“Ovaj rezultat je za mene jedan dobar vjetar u jedra za izgradnju jedne nove političke platforme koja će biti nova snaga za jednu modernu, progresivnu Hrvatsku sa jasnim programom i planom i sa jasnom vizijom kako ćemo oblikovati ovu zemlju i riješiti njezine probleme”, istaknula je Orešković.

Prema privremenim neslužbenim rezultatima DIP-a u 20,40 sati, Orešković je na šestom mjestu s 2,83 posto glasova.

Orešković: Odlučit ću hoću li pozvati svoje birače kako glasati u drugom krugu

“Što se tiče toga hoću li pozvati svoje birače kako glasati u drugom krugu i na koji način ću pozvati, to ćemo prespavati i za to će biti vremena tijekom sljedećih dana”, izjavila je Dalija Orešković Hini u svom izbornom stožeru u svom stanu i uredu gdje je u društvu obitelji, rodbine, prijatelja i suradnika čekala rezultate predsjedničkih izbora.

Rekla je da je njezino mišljenje o predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović koja je sa Zoranom Milanovićem ušla u drugi izborni krug, isto kao što je bilo i ranije.

“S dolaskom Kolinde Grabar-Kitarović Hrvatska je počela kliziti u jednu provaliju, ona je izravno djelovala na potkopavanje nezavisnih institucija i to je ono što je zapravo glavno obilježje njezinog mandata”, ocijenila je Orešković.

Gafove ćemo, dodala je, staviti po strani koliko god oni bili veliki, ali njezino razarajuće djelovanje je bilo upravo ono što je meni kao pravnici, kao odvjetnici, a sada i kao političarki sveto. To su vladavina prava, pravosuđe, jednakost pred zakonom, poštivanje ustavnih vrednota i zakona. “Ja smatram da je Kolinda Grabar-Kitarović po tome kontinuirano pljuvala”, rekla je.

Osvrčući se na svoj rezultat od 2,89 posto rekla je da je to rezultat koji je manje-više u skladu s anketama i za nju je to solidan rezultat koji pokazuje da ima solidan broj birača koji su dobro prepoznali što ona na političkoj sceni predstavlja.

“S tim rezultatom ja mogu dalje graditi političku opciju koja ima jasan cilj, jasnu viziju, konkretan program i plan”, kaže Orešković.

Rekla je da je u jednom dijelu programa koji je potreban za predstojeće parlamentarne izbore ona već sada spremna, a to je uspostava pravnog okvira kojim se zapravo mijenja sustav upravljanja i organizacija države, od vrha do dna.

“Taj program je potrebno nadopuniti s gospodarskim sadržajem. Želim predstaviti jednu modernu, progresivnu građansku opciju i izlazak na parlamentarne izbore ovisi o tome hoću li pronaći potreban broj istomišljenika i suradnika koji se oko društvenih prioriteta i načina njihovog rješavanja slažu”, poručila je Orešković.

Komentari