Orešković: Prvi korak u izgradnji pravno uređene i pravedne države je uspostava kontrole i odgovornosti vlasti, a u tome smo neuspješni

screenshot

Dalija Orešković reagirala je na svom Facebook profilu na kritike zbog njezinog kritiziranja predsjednika republike Zorana Milanovića, a zbog njegovog putovanja u Albaniju. U svojoj objavi Orešković poziva ponovo na institucije i odgovornu vlast kao temelje pravne i pravedne države. 

“Kao nekad za Kolindu Grabar Kitarović, tako sada i za Zorana Milanovića, njegovi glasači i simpatizeri zamjeraju medijima i institucijama, pa tako i meni, što navodno protiv njega provodimo ‘hajku’. Mnogi i nadalje više vole velikog vođu, tko god on bio, ili lijepu predsjednicu, nego pravnu državu i njezine neovisne i nepristrane institucije.

Prvi korak u izgradnji pravno uređene i pravedne države je uspostava kontrole i odgovornosti vlasti. U tome smo neuspješni. I ostat ćemo neuspješni sve dok ne osvijestimo da svi dužnosnici, pa tako i oni “najmoćniji” moraju postupati u okviru svojih propisanih ovlasti, a javnost ima pravo znati što njihova vlast radi. Bilo u državi ili u inozemstvu. U demokracijama se svaka vlast propituje i za svoje djelovanje mora položiti račun. Nema nedodirljivih. U Hrvatskoj se trajno potpiruje javno mijenje koje pogoduje tome da se ne propituje nitko, stoga ne čudi da se korupcijske afere, bile one veće ili manje, rijetko, sporo i slabo procesuiraju. Ukradeno još nitko nije vratio.

Suština kritiziranja putovanja Zorana Milanovića u Albaniju ne svodi se na nepostojanje putnog naloga niti na cijenu projevoza vojnom jahtom i helikopterima. Već na sasvim legitimno pitanje, što je bila svrha tog puta, i je li djelovanje predsjednika države u području vanjske politike usuglašeno s Vladom. Po informacijama dostupnim iz medija, možemo zaključiti da nije, i tu kao država imamo ozbiljan problem.



Ništa manji i ništa veći nego što je bio i u vrijeme mandata drugih bivših predsjednika i predsjednica. Taj problem će kao takav i ostati, sve dok se u javnom prostoru ne nametne jasno inzistiranje na tome da pravna država i vladavina prava profunkcionira od vrha do dna, po istim principima.

Jer suludo je očekivati i tražiti pravdu i pravednost na razini prava i problema građana, u državi u kojoj se najvišim razinama vlasti dopušta da rade što god hoće i kako god hoće. Posebno ističem da sporno ponašanje Zorana Milanovića ni na koji način nije istovjetno besramno krupnim korupcijskim aferama HDZove Vlade, no to nije razlog da se o njemu uopće ne progovara”, piše Orešković u svojoj objavi.

Kao nekad za Kolindu Grabar Kitarović, tako sada i za Zorana Milanovića, njegovi glasači i simpatizeri zamjeraju…

Gepostet von Dalija Orešković am Montag, 31. August 2020

Komentari