Orešković: Dugovi se trebaju vraćati, ali ne po nelogičnom modelu koji te ljude drži zarobljenima

N1

Saborska zastupnica SSIP-a Dalija Orešković u Novom danu komentirala je manjkavosti prijedloga Zakona o obnovi Zagreba i okolice, koji će Sabor donijeti u petak.

“Vladajući si nisu dali truda ni da prošeću Zagrebom pa da vide kako izgledaju nekretnine koje se trebaju obnavljati.”

Orešković kaže i da struka zaziva cjelovitu urbanu obnovu.

“Nije opravdano zakrpavati dotrajale i infrastrukturno vrlo loše nekretnine, umjesto da nakon teškog potresa Zagrebu damo novu snagu i osposobimo ga za stoljeće koje dolazi”, rekla je.



Vlada bi trebala prihvatiti 30-ak amandmana na Zakon o obnovi Zagreba i okolice, a Orešković kaže da se to zove licitiranje brojkama i manipuliranje činjenicama.

“Jedan dio amandmana su kozmetičke izmjene… Postoji samo nekoliko amandmana koji bi mogli promijeniti smjer ovog zakona. Prihvaćanjem većeg broja amandmana koji imaju manji značaj vladajući će samo tvrditi da su bili otvoreni, a to nisu bili”, poručila je.

Osvrnuvši se na modele financiranja obnove, Orešković kaže da su oni predložili da neke zgrade same financiraju svoju obnovu pa dodaje kako bi neke javne nekretnine bilo dobro prodati i iz toga financirati obnovu Zagreba.

“Nedostaje nam vizija i konkretan plan kako tu viziju ostvariti.”

Prokomentirala je i ovršni zakon.

“Naš ovršni zakon je loš. Dugovi se trebaju vraćati, ali ne po nelogičnom modelu koji te ljude drži zarobljenima. Dolazimo do jedne krize koja će prevelik broj radno sposobnog stanovništva držati daleko od tržišta rada. To nije u interesu ni tih ljudi ni tržišta. Što učiniti? Pogledajmo kako sustav ovrha funkcionira u Sloveniji”, rekla je Orešković, istaknuvši da treba oformiti kvalitetnu stručnu skupinu, koja će prikupiti dobra rješenja iz susjednih zemalja, piše N1.

Komentari