Oreščanin o zabrani rada nedjeljom: Vladin prijedlog je neustavan, to će pasti na Ustavnom sudu

Dražen Oreščanin Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Prvi čovjek Glasa poduzetnika Dražen Oreščanin u komentirao je najave zabrane rada nedjeljom.

Izmjene Zakona o trgovini trebale bi u saborsku proceduru na jesen. Budu li prihvaćene, početkom iduće godine trgovine bi radile samo 16 nedjelja u godini, a radnim danom bi vrata zatvarale u 21 sat.

“Mislimo da je inicijativa s trgovinama promašena, mislimo da rad ne treba zabranjivati. Zalažemo se za regulaciju kroz radno zakonodastvo, a ne kroz Zakon o trgovini koja regulira samo jednu djelatnost jer se tako radi diskriminacija prema svima koji trebaju raditi nedjeljom – policiji, novinarima, medicini itd”, rekao je Dražen Oreščanin u Studiju N1.

“Naš prijedlog je da se u Zakonu o radu definira za zaposlene u svim djelatnostima, da se radna nedjelja i praznik plaća 30 posto više tako da svatko tko želi, može raditi, a tko ne želi, tako odabere. Neki trgovački lanci već ne rade nedjeljom i svi su sretni”, dodaje.



Neki ističu da je 30 posto premalo. “Predložio bih da država smanji poreze na dohodak i da lokalne zajednice smanje prireze, da se smanje doprinosi za mirovinsko i zdravstveno, da radnicima ostane veća plaća”, kaže Oreščanin.

Na pitanje hoće li biti rasprave, odgovara: “Mislim da to neće proći bez javne rasprave, svi pripremaju komentare ili su ih dali. Ako Vlada bude inzistirala da se ide s neustavnim prijedlogom, to će opet pasti na Ustavnom sudu. Sam prijedlog je sulud – kao brinemo za radnike, obitelj i kršćanske vrijednosti, osim 16 tjedana u godini kad je turistička sezona koja je bitnija. To je jako licemjerno i iz toga se vidi da je iza svega neka druga agenda, a ne boljitak radnika. Ako je boljitak, pustite radnike da rade, platite više, nemojte zabranjivati.”

Ističe da je jedan od njihovih prjedloga bio da nijedan radnik ne smije raditi više od 16 nedjelja u godini.

“Ali opet, po čemu netko u trgovini treba imati veća prava od nekoga u prijevozu, medijima, hitnoj službi, koji će i dalje morati raditi nedjeljom? Ne vidimo u tome logike”, naglasio je.

Komentari