Oreščanin najavio za 26. veljače novi prosvjed na Trgu ako ih nastave diskriminirati

Screenshot

Udruga Glas poduzetnika (UGP) organizirala je u srijedu prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zbog, kako su naveli, neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika. Pridružili su im se poduzetnici, obrtnici, zaposlenici i građani.

Izvršni direktor Glasa poduzetnika Dražen Oreščanin najavio je da će se 26. veljače održati novi prosvjed ako se nastave diskriminatorne mjere.

“Krajem mjeseca, u petak, 26. veljače, ponovno ćemo organizirati prosvjed na Trgu bana Jelačića ako se epidemiološka situacija popravi, a nastave se diskriminatorne mjere protiv poduzetnika. Od vlade tražimo i fer nadoknadu zbog zatvaranja objekata, jer sve ovo što nam sada daju je samo 25 do 30 posto prihoda koje smo izgubili, dok vlade u Njemačkoj i Austriji, primjerice, svojim poduzetnicima daju naknade u visini od 70 do 75 posto izgubljenih prihoda i tako ih spašavaju.

To se ne odnosi samo na kafiće, koji su zatvoreni, nego i na djelatnosti poput event industrije, povremenog prijevoza, putničkih agencija i turističkih vodiča, koje mogu raditi, ali zbog mjera, praktično nemaju za koga, što ih dovodi u jako tešku situaciju”, kazao je Oreščanin za Index.



Poduzetnici nisu protiv epidemioloških mjera, ali traže “korona semafor”

Dodaje i kako poduzetnici od Banskih dvora traže da se konačno donese “korona semafor” na temelju kojeg bi se određivalo koje se epidemiološke mjere u kojim uvjetima donose. Tako nešto bi, napominje, trebalo donijeti i na razini regija, što bi poduzetnicima i građanima omogućilo da se pripreme na određene mjere.

Oreščanin pritom naglašava kako poduzetnici nisu protiv epidemioloških mjera, ali jesu protiv toga da se one selektivno primjenjuju, zbog čega se dijelu poduzetnika uskraćuje pravo na rad.

“U epidemiološke mjere se ne miješamo, njih poštujemo. I na prosvjedu smo pozvali da se svi okupljeni pridržavaju epidemioloških mjera. No, tražimo da nas vlada sve jednako tretira i da svi imamo jednaka prava”, poručuje Oreščanin.

Tvrtke nezadovoljne komunikacijom s vladom

Vladi zamjera i nedovoljnu komunikaciju s poduzetnicima, kao i prozivanje Glasa poduzetnika za politikantstvo, što oštro odbacuje. Poduzetnici su, kaže, na rubu, a situacija im se pogoršava. U takvim uvjetima, napominje, ne preostaje im drugo nego da izađu na ulice i upozore na probleme.

“Od vlade očekujemo da se konačno počne ponašati kao vlade u demokratskim državama. Umjesto da komunicira s nama, ona nas pokušava obeshrabriti i diskreditirati i baca spinove kojima nas želi prikazati kao neprijatelje Stožera i države. No, to nije tako, vlast ne komunicira s nama”, ističe Oreščanin, prenosi N1.

Komentari