OPREZ! Temperature i dalje vrlo visoke. Slijedi li peti toplinski val?

Pixabay

Iako se bliži kraj tjedna i vikend, temperature diljem Hrvatske se ne snižavaju. U četvrtak je pretežno vedro u većem dijelu naše zemlje. U unutrašnjosti je slab vjetar, a duž obale puše umjerena, pod Velebitom i jaka bura.

Dobre su vijesti što će bura oslabjeti tijekom dana, a umjesto nje zapuhat će sjeverozapadnjak.

Sredinom dana mogući su rijetki pljuskovi, uglavnom na sjeverozapadu unutrašnjosti, u zaleđu Rijeke i u unutrašnjosti Dalmacije. No, to su rijetke nestabilnosti pa će i dalje prevladavati sunčano i vrlo vruće.

U četvrtak će temperature biti više od 30, a dosezat će 38 stupnjeva Celzijusa u unutrašnjosti Dalmacije. I u srijedu je tamo bilo najtoplije pa je u splitskoj zračnoj luci izmjereno čak 38,8 stupnjeva Celzijusa!



Ograničenja u prometu

Unatoč lijepom vremenu, postoje ograničenja u prometu. Hrvatski auto-klub (HAK) je objavio kako je “zbog vjetar na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila)”.

Inače, vrućine i visoke temperature su i na ostalom dijelu Mediterana pa je tako u srijedu na Siciliji bilo izmjereno 48,8 stupnjeva. To bi mogao biti novi europski rekord za što se čeka potvrda Svjetske meteorološke organizacije.

Inače, Mediteran i Balkanski poluotok nalaze se u toplinskom valu, uslijed pritjecanja vrućeg zraka s područja sjeverne Afrike.

Komentari