Oprez! Snijeg će navečer prelaziti u kišu koja će se lediti u dodiru s podlogom

Klimatološki početak zime donio je hladnoću, a pod utjecajem ciklone iz Ligurskog mora ponegdje će biti pravog zimskog ugođaja. No, kako ciklona bude ulazila nad Jadran, krajem dana, stiže i malo topliji zrak.

Već jutros na Jadranu oblačno i kišovito, a krenuti će i snijeg u gorju. U ostatku unutrašnjosti i prijepodne ostaje još uglavnom suho. Na moru vjetrovito. Jaka, na udare olujna, bura može nositi snježne pahulje čak i do obale te nekih Kvarnerskih otoka, dok će u Dalmaciji puhati jako i neugodno jugo. Jutro tek malo manje hladno, osobito na Jadranu.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima kreće povremeno mokar snijeg, no uhvatit će se i koji centimetar na tlu, osobito uz granicu sa Slovenijom te u Banovini. No treba upozoriti da će, čini se, navečer taj snijeg prelaziti u kišu koja će se lediti u dodiru s podlogom. Hladno uz temperature oko nule ili u samo malom plusu.

Na istoku uglavnom ostaje suho, možda čak u Podunavlju i uz kratka sunčana razdoblja. Tek oko slavonskog gorja može nakratko biti slabe susnježice ili snijega. Puhat će slab do umjeren istočnjak, ostaje podjednako hladno.



U Dalmaciji u drugom dijelu dana još kišovitije, lokalno će biti obilne kiše, a postoji ponegdje i mogućnost za grmljavinu. Puhat će jako i olujno jugo, a temperatura biti uglavnom između 12 i 15 °C.

Na sjevernom Jadranu također kišovito, ali hladnije sa škurom burom, a zabijeliti se mogu i viši vrhovi podvelebitskih otoka pa i dio obale. Navečer i u noći na četvrtak u južnim predjelima Like vrlo je izgledna ledena kiša i poledica.

Idućih dana na kopnu 

Još će u četvrtka biti na kopnu susnježice, osobito u gorju snijega, a moguća je i izraženija poledica. Smirivanje vremena u petak, ali slijedi novi obrat s južinom i osjetnim porastom temperature u danima vikenda, a u nedjelju opet i čestom kišom.

Idućih dana na moru 

Na moru će četvrtak biti još problematičniji. Nevolje će stvarati još uvijek jako i olujno jugo i oštro, te nove obilne količine kiše, moguće i ekstremne s kojima može biti i urbanih poplava. Od petka sunčanije, ali još uvijek promjenjivo po južini. Krajem tjedna očekuje se još jedna ozbiljnija kišna epizoda pa već sada u ovom prosincu ne možemo govoriti o sušnom mjesecu.

Sutra i prekosutra dulja putovanja najbolje bi bilo odgoditi. Što zbog samih problema s vremenskim prilikama, ali i u cestovnom te pomorskom prometu, piše Rtl.hr

Komentari