Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini traži referendum o GUP-u

Damjan Tadic / CROPIX

Dvadeset oporbenih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini uputilo je na dnevni red skupštinske sjednice, zakazane za 6. veljače, zahtjev za raspisivanje referenduma o izmjenama GUP-a zbog više od 30.000 primjedbi građana koje su gotovo sve odbijene, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

“To će biti prilika da se prvi puta u 20 godina vladavine Milana Bandića građane nešto neposredno pita, a ne da im se konstantno najavljuju nekakvi referendumi koji se nikada ne provedu”, istaknuo je gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić.

Ako Bandić i zagrebački HDZ smatraju da imaju podršku javnosti za predložene izmjene GUP-a, Mišić im poručuje neka daju priliku građanima za izjašnjavanje. “Vrijeme je da napokon građani dobiju priliku odlučiti o tome”, poručio je.

Podsjetio je kako je čak 11 od 17 vijeća gradskih četvrti dalo negativno mišljenje na izmjene GUP-a, a cjelokupna stručna javnost jednoglasna je da takve izmjene GUP-a ne treba donijeti.



Oporbeni zastupnici izrazili su nezadovoljstvo što su Bandić i predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) njihovu točku o raspisivanju referenduma o GUP-u stavili kao tek 35. točku na dnevni red sjednice Gradske skupštine, dok je Bandićev prijedlog izmjena GUP-a šesta točka dnevnog reda.

“Izvan svake je logike da pod 6. točkom raspravljamo o GUP-u, a referendum koji bi trebao biti prije nego što ćemo raspravljati o samome GUP-u stavlja se negdje na kraj dnevnoga reda”, rekao je Mišić.

Mrak-Taritaš najavila da će tražiti izmjenu dnevnog reda

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš najavila je da će oporbeni zastupnici tražiti da se izmijeni dnevni red tako da prva točka bude zahtjev za referendumom, a druga točka GUP.

Oporba je očekivala da će skupštinska sjednica 6. veljače raspravljati samo o te dvije točke, ali će na dnevnom redu biti 40-ak točaka.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) ocijenio je da će na sjednicu stići i amandmani na GUP iz klubova zastupnika Milana Bandića i HDZ-a, a ti amandmani sigurno neće biti u općem interesu, nego u nečijim partikularnim interesima.

Mrak-Taritaš je podsjetila da će ti amandmani morati dobiti i suglasnost Ministarstva graditeljstva, pa će se to možda pretvoriti u “novu sapunicu”.

Prijedlog o raspisivanju lokalnog referenduma o izmjenama GUP-a na dnevni red Gradske skupštine uputili su Zvane Brumnić, Matej Mišić, Vesna Nađ, Renato Petek, Saša Molan, Tomislav Tomašević, Rada Borić, Rajko Ostojić, Zlatko Nikolić, Tihomir Milovac, Vladimr Andrić, Anka Mak-Taritaš, Svibor Jančić, Stanko Kordić, Tomislav Stojak, Vladimir Ferdelji, Marijana Sumpor, Marko Torjanac, Sonja König i Darko Klasić.

Komentari