Oporba tvrdi zakon se nije bavio vizijom Zagreba u budućnosti; Orešković: Zakon će biti podloga za sumnjivo trošenje sredstava

Pixell

Većinu amandmana na zakon o obnovi podnijela je oporba koja ustrajava u ocjeni da se zakon nije bavio strategijom i vizijom Zagreba u budućnosti.

U 9.30 sati započeo je nastavak 2. izvanredne sjednice Hrvatskoga sabora koju je na zahtjev Vlade RH sazvao predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Prije nego je krenulo očitovanje Dalija Orešković zatražila je stanku o dodatnim konzultacijama. Kritizirala je način na koji Vlada donosi ovaj zakon jer smatra da će biti podloga za sumnjivo trošenje sredstava, a Zagreb će na koncu izgedati isto kao što je izgledao i prije potresa – oronuo i zapušten.

Dodala je kako je obnova trebala biti prilika da se Zagreb organizacijski i infrastrukturno prilagodi potrebama 21. i 22. stoljeća, a da se sanacija štete od potresa iskoristi za daljnji urbanistički razvoj Zagreba kao moderne europske zelene metropole.



Orešković je rekla i kako je obveza da se sredstva poreznih obveznika troše odgovorno i racionalno.

“Protivimo modelu po kojem će se po sumnjivim i netransparentnim kriterijima trošiti ogromna financijska sredstva da bi Zagreb nakon obnove izgledao onako kako izgleda sada, dakle po vizurama oronulo uz otpornost na potrese koja će ostati neadekvatna kakva je bila u trenutku potresa”, zaključila je Orešković.

Predsjednik Sabora Gordan jandroković je odobrio kratku stanku, a nakon nje ministar Horvat je započeo očitovanje o amandmanima.

Na sjednici Vlade RH bit će iznesena informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Hrvatskoj.

Zastupnici će se izjašnjavati o oko 180 amandmana na zakonski prijedlog o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od potresa koji ih je pogodio 22. ožujka.

Oporba tvrdi zakon se nije bavio vizijom Zagreba u budućnosti

Većinu amandmana na zakon o obnovi Zagreba podnijela je oporba koja ustrajava u ocjeni da se zakon nije bavio strategijom i vizijom Zagreba u budućnosti. Po tridesetak amandmana podnijeli su klubovi Zeleno-lijeve koalicije, SDP-a i Mosta.

Klub zeleno-lijeve koalicije traži da se umjesto Fonda za obnovu osnuje Zavod za obnovu Zagreba i dviju županija kao središnja institucija, te da se ojačaju mehanizmi koji će nadzirati potrošnju, točnije rješeno da se sve informacije o njoj objavljuju u realnom vremenu.

Vlada je u srijedu prihvatila u potpunosti 30-ak od ukupno 183 podnesenih amandmana, dok je one Ljubice Lukačić (HDZ), Domagoja Hajdukovića (SDP) i Natalije Martinčević (Reformisti) prihvatila djelomično.

Konačnim prijedlogom zakona o obnovi od potresa, definira se model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada u udjelu od 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

Komentari