Oporba traži istražno povjerenstvo o udrugama koje žene odvraćaju od pobačaja

Damjan Tadic / CROPIX

Oporbeni zastupnici, njih 22, uputili su u petak u saborsku proceduru prijedlog da se osnuje povjerenstvo koje bi utvrdilo činjenice u vezi s financiranjem, radom i utjecajem organizacija i udruga koje pružaju savjetovanje trudnicama u Hrvatskoj te kako bi se spriječilo nadriliječništvo i dezinformacije o pobačaju.

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević, Sabina Glasovac (SDP) i Vesna Pusić (GLAS) ustvrdili su na konferenciji za novinare da su se u hrvatskim i međunarodnim medijima pojavile naznake da se tzv. krizni centri za trudnoću šire po Europi i Hrvatskoj kao dio globalnoga koordiniranog projekta čija je svrha dezinformirati žene o njihovim reproduktivnim pravima i zdravlju te uvesti dodatne prepreke onima koje žele prekinuti trudnoću.

Ocijenili su da su krizni centri trudnoće organizacije koje nastoje odvratiti žene koje razmišljaju o pobačaju pružanjem pogrešnih ili netočnih informacija i savjeta o reproduktivnom zdravlju i zdravstvenim uslugama. Takva praksa, istaknuli su, ženama uskraćuje pristup zdravstvenim uslugama i točnim informacijama koje se temelje na znanstvenim dokazima, a na koje imaju zakonsko pravo.

Ustvrdili su i kako ima dokaza da neke od tih pseudomedicinskih ustanova primaju sve veće financijske potpore od stranih organizacija i vlada, ponajprije iz SAD-a, kao dio politike te zemlje usmjerene na uskraćivanje prava na prekid trudnoće u Europi i svijetu.



Takva praksa, ocijenili su, ozbiljna je opasnost za ženska reproduktivna prava i zdravlje, na što je upozorio i Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava u pismu poslanom Europskoj komisiji, a u skladu s preporukama za Republiku Hrvatsku Odbora za ukidanje diskriminacije žena UN-a, objavljenima 24. srpnja 2015., Hrvatska treba spriječiti nazadovanje u područjima spolnoga i reproduktivnog zdravlja, što uključuje i pristup sigurnom pobačaju.

Upozorili su da su organizacije i udruge koje pružaju savjete o reproduktivnom zdravlju i šire dezinformacije izvan zakonskih okvira i mogućnosti nadzora.

“Iako se neke organizacije, poput klinikazapobacaje.com, nastoje prikazati kao da pružaju profesionalne medicinske i psihološke usluge, ti su centri izuzeti od regulatornoga, licenciranoga i vjerodostojnog nadzora koji je obvezan za ustanove koje pružaju zdravstveno savjetovanje”, rečeno je.

Glavašević je istaknuo da ta udruga iz Daruvara, umjesto deklarirane aktivnosti, služi isključivo za to da žene odvrati od prekida trudnoće. Objasnio je da cilj istražnog povjerenstva čiji osnutak traže nije rasprava za pobačaj ili protiv njega, nego spriječiti dezinformaciju građana. Aktivnosti takvih organizacija posebno su geografski usmjerene na područja gdje zdravstvene usluge nisu dostupne.

Glasovac je rekla da udruga u Daruvaru daje lažne informacije i zastrašuje žene, a u njoj im govore da će ih pobačaj pretvoriti u alkoholičarke i da će patiti od postabortivnog sindroma te da će im partneri zbog toga postati homoseksualci. Pusić je ustvrdila da je to prvi javno prokazani slučaj nadriliječništva te da udrugu zastupaju ljudi koji se predstavljaju kao suverenisti.

Istražno povjerenstvo, među ostalim, trebalo bi istražiti doseg, utjecaj i povezanost međunarodnih udruga i mreža kojima je svrha ženama uskratiti pravo na abortus s udrugama koje pružaju krizno savjetovanje trudnicama na području Republike Hrvatske. Prijedlog o osnutku povjerenstva potpisala su 22 saborska zastupnika iz stranaka GLAS, IDS, HSS, HSU, MOST, SDP, SDSS, SNAGA, Demokrati, Nova politika te nezavisni zastupnici Glavašević i Marko Vučetić.

Komentari