Oporba protiv obuke Ukrajinaca u Hrvatskoj. Banožić: “Protiv čega su? Obuke sanitarnih timova. Spašavanja života?”

Srdjan Vrancic / CROPIX

Poslije sjednice vlade pred novinare je došao ministar obrane Mario Banožić te govorio na temu obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Na sjednici je premijer Andrej Plenković kazao da će Hrvatska ipak sudjelovati u pomoći vojsci Ukrajine na tri načina.

Banožić govori da su odluke o vojsci išle istom procedurom i onda kada je Zoran Milanović bio premijer te on ne vidi što je sada sporno.

“Temeljem zakona, jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u kojemu je Ukrajina članica od 1994. Nema prostora za stavljanje upitnika oko ove odluke. Riječ je o vojnoj misiji i takve se odluke donose u saboru”, rekao je Banožić, piše N1.

“Pustimo saboru neka jasno pokažu tko je tko”



Oporbeni zastupnici su se izjasnili da neće podržati vladin prijedlog. Ministar kaže kako bi htio čuti razloge za njihovo protivljenje.

“Pustimo saboru neka jasno pokažu tko je tko. Zašto su pojedini zastupnici uopće izlazili u javnost kad Glavni stožer nije još bio ni definirao koje će pakete ponuditi. Maknimo tezu da se za nešto kasno saznalo. Sastanak je bio u 10, a mi smo u 11 već išli s prvim izjavama.

Imate informaciju da će se sudjelovati u misiji, da se misija sastoji od tri dijela… To je samo dokaz da su pojedini zastupnici i predsjednik bili protiv nečega samo da su protiv, nisu znali o kojim je aktivnostima riječ.

Ne vidim suvisao razlog zašto bi netko bio protiv”. Teško će biti reći i zastupnicima protiv čega su to. Obuke sanitarnih timova, spašavanja života…?” rekao je Banožić novinarima. Banožić je izjavio kako bi bio najsretniji da se sve riješilo bez da je dospjelo u javnost “kao što su se stvari rješavale dosad”. “Misija će biti koncentrirana na sve ono što doprinosi miru”, rekao je.

Banožić uvjeren da dosadašnji šef VSOA-e nije kriv

Banožić je upitan o imenovanju novog šefa Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) te o dosadašnjem ravnatelju Ivici Kinderu. Ministar obrane tvrdi da je uvjeren da Kinder nije kriv za malverzacije.

“Sukladno zakonu, dat ću prijedlog predsjedniku republike i vlade. O tom se imenu neće raspravljati u javnosti, posebno ne na način kako je dosadašnji ravnatelj smijenjen putem medija. Ne prihvaćam stav o paketima jer svako mjesto ima svoje specifičnosti i ne pristaje na trgovinu”, rekao je Banožić te dodao da bi Kinder i sam podnio ostavku da nije smijenjen preko medija.

“Što se tiče VSOA-e, ne možete samo tako uređivati papire, to su gluposti. Neka tijela rade svoj posao, to se odnosi na neka prošla vremena. Jako je teško ispremještati neke naloge u zadnjih par godina”, kazao je Banožić, piše N1.

Komentari