Oporba pozdravlja promjene Poslovnika Sabora

Saborska oporba u petak je pozdravila promjene Poslovnika kojima se u dobra epidemije omogućava svim zastupnicima sudjelovanje na sjednici raspoređivanjem u nekoliko dvorana i praćenjem sjednice video vezom.

“Pozdravljam svo troje zastupnika u dvoranama koje nisu ovdje u Velikoj vijećnici”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković pojasnio je da se izmjenama Poslovnik prilagođava odluci Ustavnoga suda, odnosno raspoređivanjem u nekoliko dvorana i video vezom omogućava zastupnicima da zbog epidemioloških mjera ne budu zakinuti u pravu na raspravu.

Izmjenama se također omogućava predsjedniku Sabora da ovlasti nekog zastupnika da vodi sjednicu ako on i svi potpredsjednici Sabora završe u izolaciji.



Vesna Nađ (SDP) pohvalila je izmjene koje omogućavaju zastupnicima da u punom kapacitetu sudjeluju u radu Sabora naglasivši da je sloboda govora u srži demokratskog društva.

Izmjene podržava i Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) koji naglašava da je parlament mjesto političke borbe i najvažnije političko tijelo.

Ljubica Vuković (DP) složila se da doba epidemije zahtjeva prilagodbu ali kaže da je ipak ostao gorak okus jer i dalje ostaje skraćenje govora zastupnika ispred kluba s 15 na 10 minuta, a u pojedinačnoj raspravi s 10 na pet minuta.

“I dalje u tom ograničenju vidimo ograničenje slobode govora, i dalje se radi o ograničavanju zadnje linije obrane nama oporbi”, kazala je .

Tomislav Tomašević (Možemo) predložio je postupno popunjavanje dodatnih dvorana kako bi se racionalnije koristili resursi Sabora, odnosno kako stručne službe ne bi trebale sjediti u salonima u kojima je tek jedan ili dva zastupnika. Drži i da treba omogućiti elektronički prijenos sjednica saborskih odbora, kao i tematskih sjednica.

Dalija Orešković (Klub SIP-a, Pametno i GLAS) predlaže da odluku o prestanku posebnog načina rada donosi Sabor, a ne Predsjedništvo, te da se posebni uvjeti rada ograniče na šest mjeseci i po potrebi produljuju.

Marija Jelkovac (HDZ) podsjetila je da živimo i radimo u posebnim okolnostima, pa sve što se dosad radilo nije imalo za cilj ograničiti pravo govora nego zaštititi zdravlje zastupnika. “Sada smo se bolje prilagodili i našli mogućnost za bolji rad Sabora”, rekla je.

Komentari