OPORBA POKRENULA PETICIJU Traže uvođenje jednogodišnjeg moratorija na otplatu kredita

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

SDP je, uz potporu HSS-a, HSU-a i SNAGA-e, pokrenuo online peticiju na stranici www.moratorij.net kojom traže uvođenje moratorija od godina dana na otplatu kredita i kamata kako bi se spriječilo profitiranje banaka na nevolji građana.

“Vlada i saborska većina odbili su SDP-ov Prijedlog zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika kojim bi se građanima i poduzetnicima omogućila jednogodišnja odgoda otplate kredita za čije vrijeme ne bi bile obračunavane kamate. Time su građani prepušteni na milost i nemilost bankama i njihovim rješenjima, a rješenja koje nude banke su tromjesečne odgode uz plaćanje kamata i dodatnih troškova za provedbu odgode”, poručio je čelnik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da to dužnicima neće pomoći, nego će samo povećati njihove ukupne obveze prema bankama. “Od takvih rješenja profitiraju banke koje pokušavaju zaraditi ekstra profite na tuđoj nesreći”, ustvrdio je dodavši da je tisuće građana već ostalo bez posla, a još tisuće čeka upravo takav scenarij.

Dohodak pada gotovo svim radnicima i poduzetnicima i na svima nama je da pružimo ruku pomoći i povučemo prave poteze, kazao je.



Građanke i građane pozvao je da potpišu da se pitanje moratorija na kredite uredi zakonskim rješenjem kako bi bio jednak za sve umjesto da dužnici ovise o dobroj volji banaka. Peticijom se traži i da se, kako je pojasnio, omogući jednogodišnji moratorij na kredite građanima i poduzetnicima bez obračunavanja kamate, a protiv toga da se tijekom tromjesečne odgode od strane banaka obračunavaju kamata i dodatni troškovi.

Peticijom se solidariziramo sa svima koji su ostali bez posla, onima koji će tek ostati i svima kojima su prihodi drastično pali pa neće moći otplaćivati svoje kredite za tri mjeseca, a protiv ekstra profita banaka na tuđoj nesreći, naglasio je Bernardić. Njome se, dodao je, podupire i spas gospodarstva kroz jednogodišnji moratorij jer će banke za tri mjeseca isisati sav novac iz gospodarstva, a protiv urušavanja ekonomskog sustava Republike Hrvatske.

“Sada je vrijeme kad se moramo ujediniti i pomoći onima koji su se, ne svojom voljom, našli u financijskim neprilikama. Pozivam sve da potpišu peticiju i pridruže nam se u borbi za pravedno društvo, u stvaranju bolje budućnosti za sve, a ne samo za neke”, pozvao je Bernardić.

Beljak: Kriza neće biti ravnomjerno raspoređena na sve

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kaže kako je vidljivo da ova kriza neće biti ravnomjerno raspoređena na sve stanovnike i institucije u Hrvatskoj.

“Ne samo da neki neće osjetiti krizu, da će biti povlašteni nego će neki očito u ovoj krizi i profitirati. Ja ih od danas zovem koronaprofiteri. Nedopustivo je da će neki profitirati na krizi i Vlada to treba svim silama spriječiti. No, oni to ne mogu spriječiti jer tu očito postoje viši interesi”, ocijenio je Beljak. Zapitao se kako iste banke u Sloveniji i Austriji mogu uvesti jednogodišnji moratorij i odmah i odgovorio kako je ‘očito netko s nekim u kombinaciji’.

To je amoralno, nepošteno i nadam se da će stotine tisuće građana potpisati ovu našu peticiju i da će se koronaprofiterstvo u Hrvatskoj spriječiti, uvjeren je Beljak.

Hrelja: Umirovljenici žive u stanju stresa

Lider HSU-a Silvano Hrelja najavio je da njegova stranka podržava peticiju zato što građani, a posebno umirovljenici žive u stanju stresa zbog čega im je potreban jedan period da se relaksiraju od obaveza. Stariji se boje hoće li ih uhvatiti ova pošast i drže se svojih kuća, a mladi strepe za svoju budućnost, kako će vraćati opterećenja koja imaju i kako će podizati djecu, istaknuo je.

“Jednogodišnji moratorij je primjerena mjera za koju se vrijedi boriti. Zašto bi mi bili drugačiji od svojih susjeda, Slovenije i Austrije koje su dale jednogodišnji moratorij jer su razumjele da banke moraju dijeliti sudbinu svojih građana, a, osim toga, iz Austrije dolaze majke naših banaka”, naveo je Hrelja dodavši da je samo kod nas važan profit neovisno o sudbini građana.

Čelnik SNAGA-e Goran Aleksić ustvrdio je da je reputacija stranih banaka na nuli jer su zadnjih 15 godina opljačkale hrvatske građane za 20 milijardi kuna na nepoštenim kamatama i nepoštenoj CHF valuti. Takve banke, s reputacijom na nuli, žele zarađivati i sada kada nitko ne može zarađivati, kazao je, dodavši da banke danas imaju 59 milijardi kuna kapitala, a likvidnost 44 milijarde.

“Takvim bankama se ne smije dopustiti da zarađuju na tuđoj muci sada kada su svi na koljenima. Očekujem da Vlada nakon ove peticije ipak naloži bankama da ponude obavezni moratorij, a ako to ne učini, omogućit će bankama da jedine profitiraju u ovo vrijeme kada nitko drugi ne može profitirati”, zaključio je Aleksić.

Komentari