Oporba o HRT-u: Građani ne trebaju stranačku televiziju već nepristrano informiranje

Cropix

Oporbeni klubovi zastupnika nastavili su u raspravi o poslovanju HRT-a iznositi kritike na račun HRT-ova programa založivši se za korjenito restrukturiranje jer, kako su rekli, građanima ne treba stranačka televizija ni ideološki program već kvalitetno i nepristrano informiranje.

Silvano Hrelja iz Kluba zastupnika HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike, koji predlaže oslobađanje ili smanjenje pretplate za osobe s manjim primanjima, upozorio je da su na HRT-u rijetke emisije koje govore o tome u kakvom je stanju zemlja i upitao – zar nemamo pravo na informacije?

“Ne trebaju nam borbene i domoljubne pjesme, ne voli se time Hrvatska”, rekao je Hrelja, koji smatra kako bi HRT kao javni servis trebao ukazivati na propuste i devijacije, umjesto da kao stranačka televizija isključivo izvještava o tome gdje je bio koji ministar i koga je predsjednica Republike posjetila.

Podsjetio je da su u saborsku proceduru uputili dopunjeni zakon o HRT-u u kojem su naveli kakva bi trebala biti socijalna osjetljivost HRT-a što se tiče pretplate jer postoji veliki nesrazmjer između cijene koju plaćaju građani i dobivene kvalitete.



“HRT je težak bolesnik i treba ga hitno integralno restrukturirati”, rekao je Ivan Lovrinović iz Kluba zastupnika Živog zida i Promijenimo Hrvatsku, dodavši da se čak 87 posto prihoda ostvaruje državnim poticajima, odnosno prisilom građana koji moraju plaćati pretplatu bez obzira kakav im se isporučuje program.

Snježana Sabolek iz istog kluba rekla je da će, dođu li na vlast, u prvih pet minuta ukinuti pretplatu, prozvavši HRT da služi kao servis vlasti, a ne građana, dok je novinarima onemogućeno da profesionalno rade svoj posao.

Marin Škibola iz Kluba zastupnika Nezavisne liste mladih rekao je kako nikad nije dobro da javna televizija postaje propagandni materijal u rukama vlasti, ali je teško izbaciti politiku s javne televizije jer politika postavlja vodstvo.

Smatra, međutim, da bi ljudi koji su postavljeni trebali biti svjesni odgovornosti svog posla, a ne samo da budu lojalni onima koji su ih postavili.

Škibola je ustvrdio također da je većinu medijskog prostora u Hrvatskoj preuzeo strani kapital. Često se napada HRT da je pod političkim utjecajem, ali ni privatne televizije nisu mnogo neovisnije jer tu stvari kontrolira privatni kapital koji odlučuje što će ići u eter, zaključio je Škibola.

Komentari