Oporba o drami u Saboru: Jandroković je sjeo za stolicu i rekao ‘ja ću odlučivati’. Nećemo tolerirati tiraniju

Stjepo Bartulica/Patrik Macek/PIXSELL

Oporba je, nakon što su srušili kvorum u Saboru i izašli s glasanja, održali zajedničku konferenciju za medije.

“Danas se dogodio ozbiljan presedan u saborskoj proceduri. Prije nekoliko godina promijenjen je poslovnik koji je omogućio oporbi da nekad mora staviti neke točke na Dnevni red. Oporba je na Dnevni red stavila točku koja se odnosi na članarinu u HGK. Točka je raspravljena i o tome se trebalo glasati. Predsjednik Sabora je van svih okvira odlučio suprotno. Zatražili smo stanku za konzultacije, no prije nego smo to uspjeli, on je otkazao daljnje glasanje bez obzira na važne zakone koji su pred nama. HDZ je glasanje otkazao, a mi možemo glasati za pet minuta ako predsjednik Sabora to odluči, no on je danas odlučio pokazati srednji prst svim stradalima od potresa kako bi pokazao političku snagu HDZ-a. Jedino što je pokazao je nevjerojatna slabost i za to i Jandrokovića i Plenkovića i HDZ može biti sram”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Tomislav Tomašević također nije štedio vladajuće.

“Nećemo tolerirati tiraniju, tako bi glasanje moglo otići u nedogled, mogli bi odgađati svaki prijedlog oporbe. Skupili smo 30 potpisa na moratorij na ovrhe, pa bi i to bi mogli odgoditi. Nas je 75, njih 76, dobili su nekoliko tisuća više glasova, a ponašaju se kao da ne postojimo u Saboru, to nećemo tolerirati”, rekao je Tomašević.



Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta je rekao da je najbolja stvar danas to što je javnost mogla vidjeti što se događa.

“Današnji dan će biti jedan novi trenutak u povijesti Sabora. Mi smo spremni podržati zakone, ali ne pod svaku cijenu, nećemo pristati na igrokaz od strane HDZ-a”, poručio je Bartulica.

Suverenisti su rekli da neće podržavati igrokaz i da neće držati stolicu Andreja Plenkovića, no da poručuju kako zajedništva sa SDP-om i satelitima nikad neće biti.

Anka Mrak Taritaš napomenula je kako je Jandroković napravio presedan.

“Tema je vrlo jasna, raspravljali smo do dugo u noć. Jandroković je poslao šamar svim poduzetnicima. Oporba je jasno rekla svoj stav. Evo prijedloga, bez obzira na svjetonazor smo se ujedinili. Sjednimo i dogovorimo se i pokažimo da idu novi vjetrovi što se tiče demokracije, ali kad je riječ o HDZ-u sve je po starom. Jandroković je sjeo za stolicu i rekao ‘ja ću odlučivati’. E pa nije tako”, istaknula je.

Troskot o rušenju kvoruma: Ovo je neminovan poraz HDZ-a jer se najveći broj oporbenih stranaka ujedinio. Razjedinili smo vladajuće

Komentari