Oporba i udruge traže novi GUP: Bandić mrcvari Zagreb

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget pozdravile su u petak odluku Ministarstva graditeljstva da još jednom uskrati suglasnost izmjenama zagrebačkog GUP-a, poručilvši da GUP ne treba doraditi, već treba napraviti novi.

Kažu kako je sada potpuno jasno da su izmjene GUP-a napravljene tako da se omogući pogodovanje gradonačelnikovim novim prijateljima iz Dubaija te da im se mimo adekvatne procedure prepušta 110 hektara vrijednog zemljišta uz Savu.

“Upravo je ova najnovija malverzacija kruna Bandićeva načina rada, koji je obilježen sumnjivim prenamjenama zemljišta i pogodovanjima te istovremenim zanemarivanjem interesa stanovnika Zagreba”, tvrde udruge.

Mrak-Taritaš i Tomašević: Zagreb treba novi GUP

Oporbene zastupnike u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anku Mrak-Taritaš i Tomislava Tomaševića nije iznenadila odluka Ministarstva graditeljstva koje je ponovno uskratilo suglasnost na izmjene GUP-a Grada Zagreba te su se založili za novi GUP.



“Pristojan grad i pristojan gradonačelnik nakon ovoga bi angažirali svu struku koja im je na raspolaganju i napravili novi GUP onako kako spada“, poručila je predsjednica GLAS-a i zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš nakon odluke Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da ne da “zeleno svijetlo” za prijedlog izmjena zagrebačkog GUP-a.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) poručio je da je odluka ministarstva “veliki udarac za Bandića”, s obzirom na “njegovo obećanje investitoru iz Dubaija da će riješiti prostornu dokumentaciju za ‘Zagrebački Manhattan’ u roku od osam mjeseci s mogućnosti produžetka od šest mjeseci”.

“Stručna udruženja su ponavljala da ovakav ponovljeni prijedlog GUP-a treba ponovno odbiti, udruge građana su to izjavljivale i mi u Gradskoj skupštini smo to tvrdili. Promjena namjene Hipodroma u prijedlogu GUP-a iz srpnja je bila protivna njegovoj namjeni u postojećem Prostornom planu Zagreba koji je nadređen GUP-u pa je Ministarstvo u srpnju uskratilo suglasnost.

Komentari