Opara jednim potpisom zabranio vožnju do Kerumovih ugostiteljskih objekata pod marjanskim borovima

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Vožnja prometnicama na Marjanu od jučer je dopuštena isključivo osobama koje posjeduju važeću vinjetu Javne ustanove za upravljanje park-šumom i autobusima, dok taksiji, motocikli i ostala motorna vozila mogu prometovati samo do rampe iznad Instituta.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara u ponedjeljak je izjavio novinarima kako se od Županije još uvijek čeka mišljenje o regulaciji prometa na Marjanu, ali iz županijskog resora za zaštitu okoliša dobili smo sljedeće očitovanje koje potpisuje pročelnica Marija Vuković:

Ovaj Upravni odjel je 25. kolovoza zaprimio zahtjev za provođenje postupka Prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata postavljanja signalizacije na granicama Park-šume Marjan koji je riješen 26. kolovoza. Druge zahtjeve u vezi prometa na Marjanu nismo zaprimili, a ako ih dobijemo, razmotrit ćemo ih i riješiti sukladno zakonu u najkraćem mogućem roku i u skladu s nadležnošću našeg Upravnog odjela.

Iz odgovora regionalne “ministrice” može se iščitati kako poteštat ili nije bio do kraja informiran ili je javnosti ponudio neistinit odgovor o temi zbog koje su građani u nekoliko navrata prosvjedovali, ali i optuživali HDZ-ova gradonačelnika za pogodovanje Željku Kerumu, čelniku koalicijskog partnera HGS-a, čiji članovi obitelji već godinama drže restoran i prateće sadržaje na Benama.



Sve se to dogodilo samo dan nakon žestoke svađe aktualnog i bivšeg poteštata, a ovom odlukom je Krstulović Opara jednim potpisom zabranio prilaz automobilima do Kerumovih ugostiteljskih objekata pod marjanskim borovima.

U praksi je time provedena i najava o zabrani prometovanja “plućima grada”, nastala kao zaključak nedavnog sastanka u gradskoj upravi.

S važećom trajnom ili privremenom vinjetom vozači smiju ući na rampi na Marjanskom putu iznad Velog Varoša, te na Kašjunima i iznad Instituta, a broj dozvola ograničen je za djelatnike Instituta za oceanografiju i ribarstvo na 50, za radnike Zoološkog vrta na 10, te za djelatnike Rekreacijsko ugostiteljskog centra “Bene” na osam vinjeta.

“Vlasnici zemljišta na Marjanu imaju pravo na jednu vinjetu, dok osobe s prebivalištem na Marjanu imaju pravo na dvije godišnje dozvole po kućanstvu. Osobe s invaliditetom s minimalnim oštećenjem donjih ekstremiteta od 80 posto također imaju pravo na trajnu vinjetu, a svi korisnici podnose zahtjeve za izdavanje Javnoj ustanovi za upravljanje Marjanom”, naglašavaju iz Grada.

Kako doznajemo, privremene pristupnice izdavat će se posjetiteljima stanara na području Oceanografskog instituta, i to za najviše pet vozila u istom razdoblju. Čuvari prirode iz Javne ustanove madzirat će provedbu odluke, a prekršiteljima prijete kazne od 500 do 1000 kuna.

“Građane i pravne osobe koje ostvaruju pravo na vinjetu pozivamo da u Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan podnesu zahtjeve za njihovo izdavanje”, kažu iz Banovine.

Komentari