Opačak: Zadatak novinara je provjeravati i istraživati. Ako mi nećemo, neće nitko

Glavni urednik portala Otvoreno Marijan Opačak i novinar Telegrama Andrej Dimitrijević gostovali su u emisiji Z1 televizije. Razgovarali su o nedavnim aferama Milana Kujundžića i Krešimira Žunića, stanju u Vladi i korupciji u Hrvatskoj.

Zahvaljujući Telegramu tri su ministra otišla iz Vlade, rekla je voditeljica emisije Hana Tabaković. Što toliko ne štima u Vladi Andreja Plenkovića, pitala je.

“Ne mogu ulaziti u motice premijera, zašto je postavio toliko ministara koji su morali otići. Činjenica je da svi smjenjeni ministri su imali nešto za ‘pronaći’, vrlo jednostavno preko javno dostupnih informacija. Kao da se nisu ni trudili to zametnuti. Smatram da je to mažda neka razina bahatosti političara vidjevši da pravosuđe uvijek ‘zašteka’ u njihovom primjeru. Pretpostavljam da su možda mislili da su imuni i da nitko neće primijetiti kada oni umanje vrijednost u imovinskoj kartici. Međutim novinari su pokazali da su najbolji način za pokazati ministrima gdje im je mjesto i kome su odgovorni”, rekao je Dimitrijević.

Na pitanje kako gleda na otkrića kolege s Telegrama, Opačak odgovara:



“Uvijek sa zanimanjem. To je jako mukotrpan posao, koji zahtjeva puno isčitavanja. Meni ne smeta što ministar ili bilo tko ima, ja bih volio da svi mi imamo puno. Međutim, ne volim kada se od mene radi budala. Kao što sam nedavno rekao, istina oslobađa, dakle ako imaš deset nekretnina, upiši svih deset nekretnina, ako ne znaš, ti zna netko drugi”, rekao je glavni urednik Otvorenog.

“Ono što je najgore, Kujundžić je zaslužio da bude smjenjen puno puta prije ove afere.   Nije problem u tome je li on ima dvadeset kuća, deset nekretnina. Dakle nije problem u nekretnini ili što si sagradio kuću, ali je problem u tome ako si napravio bazen onda i upiši da si napravio bazen”, rekao je Opačak.

Voditeljica Hana Tabaković rekla je da je nakon razgovora u Vladi, “Kujundžić rekao kako bi najlakše bilo dati ostavku, no kako on neće dati ostavku, već stavlja svoj mandat na raspolaganje. Kujundžić kao da nije vjerovao da će zaista biti smjenjen”.

“Većina ovih ministara koja je bila u Vladi od početka, njih 14, skupa s onim ostalima, je u biti Vlada koju je Andrej Plenković naslijedio. On je mogao sve njih odmah promjeniti, odnosno smijeniti njih. Možda je trebao vratiti onu sigurnosnu provjeru koju je SDP prije njega ukinuo, pa bi to bilo puno lakše. Međutim, onda nastaje političko klimanje u Saboru, gdje bi njih 14 možda dizalo ruke protiv njegove Vlade, odnosno koalicije”, rekao je Opačak i dodao:

“Svih 14 ministara, osim Martine Dalić, su otišli zbog nekretnina, ili Mercedesa u dvorištu. No oni su mogli otići zbog bezbroj drugoih razloga. Bivši ministar Kujundžić po pitanju reforme zdravstva nije napravio ništa. Premijer je imao milijun razloga zbog kojih je trebao već smijeniti ministra, a javnost je imala milijun razloga zašto je trebala tražiti javno njegovu ostavku”, smatra Opačak.

Hana Tabaković osvrnula se na korupciju i inozemna ulaganja u Hrvatskoj:

“Počelo se šuškati kako je Turska počela rasprodavati sve u što je uložila u Hrvatsku, samo da ode odavde, jer da je ovo plodno tlo za korupciju, a ne za red, rad i ono što bi trebalo biti pravna europska država”.

” ‘Anything but Croatia’, to je oduvijek bila parola vanjskih potencijalnih ulagača. Na primjer, Lovro Kuščević je jedan primjer. On u nekom sitnom općinskom vijeću, koje ima 11 vjećnika, na 800 građana promjeni cijeli plan. Stoga tko onda potencijalnom ulagaču koji, na primjer, ulaže 20 milijuna eura u toj sredini, garantira da sutra neće neki inspektor ili političar, kad se promjeni vlast na izborima, doći državni inspektor i tražiti propuste zbog te promjene plana?”, pita se Opačak.

Na pitanje o aferi sa Krešimirom Žunićem i njegovoj izjavi za medije, Opačak odgovara da je “nevjerojatan sugovornik zato što inače sve te agencije, koje su 2000-tih zamišljene da budu zamjena za manja ministarstva koja nisu od vitalne važnosti, zapravo su postala leglo nepotizma, uhljebizma”.

“Netko je morao biti visoko rangirani zadarski HDZ-ovac, da bi bio v.d. direktora APN.-a, agencije koja je trebala omogućiti jednom mladom čovjeku da si kupi stan po povoljnoj cijeni. Pitanje je koliko ima drugih direktora lokalnih agencija, a koji su imali slične ugovore, ili dobili poticaje razvojne agencije, HERA-e, itd. Samo te agencije treba nabrojiti, a kamo li pronaći direktore i lokalne direktore. To je naš problem. Imamo krovnu agenciju u Zagrebu i umjesto da je sve digitalizirano, kod nas svaka općina ima čovjeka za svaku agenciju i naravno da se uz toliku birokraciju množi i korupcija. Stoga je zadatak nas novinara da provjeravamo i istražujemo, jer ako mi nećemo, neće nitko”, zaključio je glavni urednik portala Otvoreno Marijan Opačak.

Komentari