Opačak: Greška je predsjednice što se u kampanji okružila osobama koje javnost percepira kao korumpirane

Nakon pet godina mandata Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak se seli Zoran Milanović.

Na Zoom Zagrebu 8. siječnja voditeljica Hana Tabaković ugostila je političkog analitičara Ivicu Relkovića i glavni urednik portala Otvoreno Marijana Opačka te su analizirali predsjedničke izbore. Gosti su raspravljali što je krivo napravila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njeni savjetnici te kako je mobilizirana Bosna i Hercegovina zapravo probudila Hrvatsku što je na kraju donijelo premoć novoizabranom Zoranu Milanoviću.

“Mislio sam da će biti oko 1,5-2 posto razlike, da će se to brojati u sitno. Mene je iznenadila tako velika razlika odmah po izlaznim anketama. Zoran Milanović je možda uspio bolje iskoristiti svoju kampanju, privukao je i mlađe ljude s kojima je komunicirao na malo neposredniji način. Čini mi se da po prvi put neće biti rušenja u HDZ-u nakon poraza, na što smo navikli, nego da će to ići malo mirnije, bez obzira što su u HDZ-u odmah počeli prozivati i Brkića i Jandrokovića, svih onih koji su sudjelovali u kampanji predsjednice”. izjavio je Opačak.

“Dodatni teret svakom predsjedničkom kandidatu koji izlazi iz vladajuće opcije predstavlja  onih 25 posto koji podržavaju Vladu. Prethodni kandidati, osim Mesića, i Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović, došli su na vrh i borili se za vrh svojim nekim identitetom. Milanović to ne mora, on se ne mora dokazivati jer je prethodno bio premijer tako da je klackalica možda završila”, dodao je Relković.



Grad Zagreb donio je pobjedu Milanoviću

Kolone u Mostaru i velika izlaznost u Bosni i Hercegovini probudili su i Zagreb i Istru, a upravo je Grad Zagreb osigurao pobjedu Milanoviću.

“Uvijek potez donese protupotez i to ne možete spriječiti. Angažiranje Milijana Brkića je pogrešno. Svaka najava takvog angažmana javlja protupotez na drugoj strani”, tvrdi Relković.

Veliku pažnju tijekom predsjedničkih izbora plijenio je Miroslav Škoro, no na kraju ipak nije izborio drugi krug.

“Otvaranje je bilo izvrsno. Da nakon toga Miroslav Škoro nije tražio desne glasove tamo gdje ih je ionako dobio, da se otvorio kao nova osoba bez obzira na ono malo političkog iskustva, kao poduzetnik, kao čovjek koji razumije mlade, da je išao s takvom kampanjom, on bi zapravo napravio vrlo veliki problem Zoranu Milanović. Zoran Milanović je ni kriv ni dužan dobio dio glasova centra zato što to više nije mogla  zahvatiti Kolinda Grabar-Kitarović, a Miroslav Škoro se predifinirao desno”, pojasnio je Relković.

Grabar-Kitarović je i tijekom prvih i drugih predsjedničkih izbora najavljivala velike promjene, te je između ostalog najavila i da će Hrvatska biti nova Švicarska i da će plaća bito 8 tisuća eura.

“Nijedan predsjednik nije dao nijedno obećanje za koje ima ustavne ovlasti. Smatram da je najveća greška što je gospođa Grabar-Kitarović u svojoj kampanji odlučila družiti se s Milanom Bandićem, Milijanom Brkićem koje javnost percipira kao jako korumpirane osobe koje pogoduju klijentalizmu, nepotizmu, umrežavanju, svemu što je predsjednica nominalno govorila da ne želi predstavljati”, zaključio je Opačak.

Komentari