Onemogućene dnevne migracije hrvatskih radnika u Dolenjsko u Sloveniji

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Slovenska pokrajina Dolenjska, gdje rade mnogi hrvatski radnici, od večeras je područje osobito visokog rizika širenja Covida-19 te će oni od sutra na povratku s posla u Hrvatsku biti stavljeni pod epidemiološki nadzor s dvotjednom karantenom, priopćio je karlovački Županijski stožer Civilne zaštite.

To je ranije danas na tiskovnoj konferenciji najavio župan Damir Jelić, rekavši da će nekoliko stotina hrvatskih radnika, koji rade u slovenskim firmama, najviše u Revozu u Novom Mestu, morati na povratku u Hrvatsku ući u dvotjednu karantenu, te neće moći ići na posao.

Pri tom je naglasio da sada ne treba razmišljati o dugoročnom ekonomskom efektu, iako je jasno kako se u ovoj teškoj situaciji dio radnika boji za zdravlje svoje obitelji, dio za gubitak posla, da je veliki konflikt u njima, ali da “mi ne možemo zanemariti činjenicu da je Bela Krajina s Metlikom žarište koronavirusa, da u Revozu s našim radnicima rade radnici iz Bele Krajine, a onda oni dolaze u Karlovac tj. Hrvatsku”.

Po “odluci ministra zdravstva o posebnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru – samoizolacija”, od 12. ovog mjeseca, u Sloveniji je samo Bela Krajina bila proglašena “područjem s lokalnom ili raširenom transmisijom koronavirusne bolesti COVID-19”, onda je odluka bila proširena za cijelu Sloveniju, ali je sinoć suspendirana. Večeras je na zahtjev karlovačkog županijskog stožera Nacionalni stožer CZ i Dolenjsku proglasio visokorizičnim područjem. Posebno zbog činjenice da naši radnici na povratku kućama dnevno iz Dolenjske prolaze kroz Belu Krajinu, a neki i rade s Belokrajcima.



Komentari