Olujić: Vidljivo je da kolega Miljević brani svog masonskog brata

RTL

Zbog toga što se radi o permanentnom sukoba interesa, Olujić smatra da će biti potrebno promijeniti zakonotvorstvo i sigurnosne provjere. Slučaj glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, koji je zbog priznanja da je mason srušen u manje od 24 sata, i dalje izaziva cijeli niz reakcija.

Između ostalog, mnogi se pitaju – ako je morao podnijeti ostavku jer je mason, može li onda i dalje biti zamjenik državnog odvjetnika? I trebaju li se onda javno izjasniti i ostali zamjenici?

Bivši državni odvjetnik Željko Olujić smatra da u ovom slučaju nema dileme – Jelenić kao obnašatelj visoke državne funkcije nije smio biti mason.

“Trebao je prethodno obavijestiti Vladu da je član masonske lože. Odmah se postavlja pitanje, on kao član masonske lože postaje glavni državni odvjetnik. Pa nije li netko iz masonske lože sugerirao da dođe na tu funkciju? Nije smio biti glavni državni odvjetnik. Po meni to ne mogu biti ni zamjenici”, rekao je Olujić.



Sukob interesa

Radi se o tajnoj organizaciji. Polaže se prisega gdje životom garantirate da ćete pomagati svoju braću. Braća su oni koji su u masonskoj loži, a svi ostali nisu braća. Oni negiraju Boga, oni su mrzitelji Crkve, stvorili su paracrkvu. Sukob interesa je permanentan i u odnosu na sudačku funkciju i na državnoodvjetničku funkciju zbog tajnosti i prisege koju dajete gdje jamčite da ćete poštivati statute. Sama tajnost po sebi stvara sumnju u odnosu na sve što ćete vi poduzimati na toj javnoj funkciji”, kaže Olujić.

Zbog toga što se radi o permanentnom sukoba inetersa, Olujić smatra da će biti potrebno promijeniti zakonotvorstvo i sigurnosne provjere.

“Postoji nešto što su i moralna pravila. Ja sam bio imenovan prvim državnim odvjetnikom i u razgovoru s predsjednikom Tuđmanom, kad mi je ponuđena ta funkcija, ja sam mu rekao da sam u jednoj humanitarnoj organizaciji. On je mahnuo rukom i rekao nije važno. Ja se nisam smio izložiti da bude u bilo kakvoj vrsti sukoba interesa”, istaknuo je Olujić.

Nisam dobio pozivnicu u masone

Olujić kaže kako nije znao da je njegov kolega odvjetnik Veljko Miljević također član masonske lože, ali ističe da ga ništa ne iznenađuje.

“Vidljivo je da kolega Miljević brani svog masonskog brata. To jest u masonskoj loži predviđeno da zdušno brane jedan drugog.”

Kaže da on sam nikad nije dobio pozivnicu da pristupi masonskoj loži.

Upitan misli li da Jelenić, kao član masona, može obavljati funkciju glavnog državnog odvjetnika, Miljević je odgovorio: “Zakon o državnom odvjetništvu kaže da on može nastaviti obavljati tu funkciju, no ovdje imamo specifičnu situaciju gdje je utvrđeno da zbog sukoba interesa gospodin Jelenić ne može više biti glavni državni odvjetnik. Ne može biti ni zamjenik državnog odvjetnika, a isto mislim da niti suci ne mogu biti masoni. Ostavimo na prosudbu sucima i državnim odvjetnicima da se zamisle i sami eventualno daju ostavku ukoliko im je važnije biti član masonske lože umjesto da obnašaju ono što je na dobrobit narodne koristi cijele države”, rekao je Olujić za RTL.

Komentari