OLUJA POHARA ISTRU Pijavica, poplave i snažni vjetar ostavili materijalnu štetu

Kako piše Istramet, malo iza 21 sat iznad Umaga razvio se jaki olujni sustav uz vrlo obilnu kišu i silovit nalet vjetra. U takvim uvjetima nastala je i kratkotrajna pijavica koja je prema dojavama, trajala samo desetak sekundi, no to je bilo dovoljno da napravi popriličnu materijalnu štetu.

Prema prvim informacijama, u umaškoj luci potonula je jedna barka, jak vjetar oštetio je krov zgrade grada Umaga,  a ulica Giuseppea Garibaldia prekrivena je dijelovima crijepa. U naletima jakog vjetra razbacane su i stolice terase obližnjih ugostiteljskih objekata, no, prema dosadašnim informacijama nema ozlIjeđenih.

Od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca doznaje se da su umaški vatrogasci tijekom večeri i noći imali 16 intervencija i to zbog rušenja stabala te ispumpavanja vode.

“Situacija se smirila i zbrajaju se štete, koje neće biti male. U svakom slučaju vatrogasci su imali pune ruke posla u cijeloj Istri jer je nevrijeme zahvatilo i Labin gdje su imali tri intervencije između ostalog i zbog oštećenja krova jedne zgrade kojom prigodom je oštećeno desetak parkiranih vozila”, izvijestio je Kozlevac.



Pogoršanje vremena u Istri kulminiralo je sinoć oko 21 sat kada se na moru zapadne Istre razvila izražena grmljavinska linija. Frontalna naoblaka zatim se premjestila prema istoku, a jako jugo s olujnim udarima okrenulo je na jugozapadnjak uz sporadičnu grmljavinu. Pritom je došlo do razvoja jačih grmljavinskih ćelija, naročito na sjeverozapadu Istre.

HAK savjetuje vozače da održavaju razmak

Zbog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila) na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i lokalnoj cesti LC Križišće-Kraljevica.

Za sve skupine vozila otvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče; A6 Rijeka-Zagreb; Jadranska magistrala (DC8); Paški most; Krčki most; most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

 

Komentari