‘OKUPATORI SU U PANICI’ Ukrajina stupa dublje u oslobođena područja: ‘Neće biti jednostavno. Biti će borbe za svaki centimetar’

Ilustracija: Facebook

Ukrajina je priopćila da su njezine snage umarširale dalje na istok u teritorij koji su Rusi nedavno napustili, utirući put za potencijalni napad na moskovske okupacijske snage u regiji Donbasa dok Kijev traži više zapadnog oružja.

“Okupatori su očito u panici”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u televizijskom obraćanju u ponedjeljak navečer, dodajući kako je sada usredotočen na “brzinu” u oslobođenim područjima, “brzinu kojom se kreću naše trupe, brzinu uspostavljanja normalnog života”.

Ukrajinski čelnik također je nagovijestio da će iskoristiti video obraćanje Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u srijedu kako bi pozvao zemlje članice da ubrzaju dostavu oružja i pomoći. “Činimo sve kako bismo osigurali da su potrebe Ukrajine zadovoljene na svim razinama – obrambenoj, financijskoj, gospodarskoj, diplomatskoj”, rekao je Zelenskij.

“Bit će borbe za svaki centimetar”

Ukrajinske oružane snage uspostavile su potpunu kontrolu nad selom Bilohorivka i spremaju se preuzeti cijelu pokrajinu Luhansk od ruskih okupatora, rekao je guverner pokrajine Serhij Gaidai. To je selo samo 10 kilometara zapadno od grada Lisičanska, koji je u srpnju nakon višetjednih svakodnevnih borbi pao u ruke Rusa.



“Bit će borbe za svaki centimetar”, napisao je Gaidai na Telegramu. “Neprijatelj priprema obranu. Stoga nećemo jednostavno umarširati.”

Luhansk i susjedna pokrajina Donjeck čine industrijaliziranu istočnu regiju Donbas, koju Moskva namjerava zauzeti kao primarni cilj onoga što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini. Ukrajinske trupe počele su se probijati u Luhansk nakon što su ovog mjeseca u munjevitoj protuofenzivi istjerale ruske snage iz sjeveroistočne pokrajine Harkiv.

Separatisti traže hitan referendum

Kao znak nervoze moskovske administracije u Donbasu zbog uspjeha recentne ukrajinske ofenzive, njen je čelnik pozvao na hitnu provedbu referenduma kako bi ta regija postala dijelom Rusije. Čelnik ruske separatističke uprave u pokrajini Donjeck Denis Pušilin pozvao je svog kolegu, separatističkog vođu u Lugansku, da udruže napore u pripremi referenduma o pridruživanju Rusiji.

Na jugu, gdje još jedna ukrajinska protuofenziva ostvaruje sporiji napredak, ukrajinske oružane snage priopćile su da su potopile teglenicu koja je prevozila ruske vojnike i opremu preko rijeke u blizini Nove Kakhovke u regiji Herson.

“Pokušaji izgradnje prijelaza nisu uspjeli izdržati vatru ukrajinskih snaga i zaustavljeni su. Teglenica… je postala dodatak podmorničkim snagama okupatora”, stoji u izjavi vojske na Facebooku. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća s bojnog polja niti jedne strane.

 

Komentari