Ogorčeni na državu: Radili u istom pogonu s opasnim materijalom – jednima 219.000 kuna, drugima ništa!

Denis Jerkovic / CROPIX

Azbest je plemeniti mineral – toliko bezopasan – da se može i na kruh mazati! To su bivšim radnicima tvornice Azbest, a kasnije Plobest u Pločama govorili nekad. Danas jako dobro znaju koliko je njihov rad s tom kancerogenom sirovinom bio opasan. Mnogi su oboljeli, a nekih više nema.

Da onima koji su još živi – malo olakšaju – država je radnike odlučila obeštetiti s po 219 tisuća kuna. No, iako je zakon koji sutra stupa na snagu donesen jednoglasno, podijelio je cijeli grad. Jer novac će dobiti samo oni koji su najmanje 5 godina radili od hrvatske neovisnosti 1991. pa do 2002. Oni koji su u istom tom pogonu radili kraće ili pak za bivše države – oni sada neće dobiti ništa.

Gotovo stotinjak radnika nije na popisu: oni su premoreni, potrošeni i prevareni. “1956. sam počeo raditi kao učenik. Imao sam 16 godina”, rekao je bivši radnik tvornice Plobest Jure Radić.

Ni Jure nema pravo na obeštećenje. “Ja sam radio u Azbestu, u kojoj državi sam ja radio?”, rekao je Jure. “Ispočetka je bilo teško, to je sve bilo radna snaga, radile su i djevojčice”, rekao je Jure.



“Ništa nemam protiv ovih što su dobili, ali zašto nisu obuhvaćeni drugi radnici, jer nismo mi bili ni u drugoj državi, ni u drugoj tvornici ni u drugom gradu. To je ista ta tvornica, u istom gradu, u istoj državi”, rekla je bivša radnica tvornice Plobest Anka Crnadak.

Anka je barem dva puta tjedno na groblju. Ona i pokojni suprug Uroš zajedno su odradili čak 76 godina u tvornici azbesta. “Tri godine je prošlo otkako je umro. Dođem barem dva puta tjedno, malo mi je lakše, znam da on ne zna, ali nekako mi je lakše”, rekla je Anka.

Za radnike koji po Zakonu imaju uvjete izdvojit će se iz blagajne Fonda za zaštitu okoliša kroz tri godine više od 110 milijuna kuna. Gotovo jednaku svotu zaradio je Petar Pripuz na zemljištu njihovog poduzeća. Pripuzov C.I.O.S. kupio je prije 18 godina tvornicu u stečaju za osam milijuna kuna. “Iz jedanaestog puta ju je kupio na licitaciji”, rekao je Smiljan Batinović, a javlja RTL-ova Potraga.

Komentari