ODVJETNIK MIŠETIĆ POJASNIO ŠTO HRVATE OČEKUJE NA IZBORIMA : Hrvati u BiH trebaju inzistirati na dogovorenim sporazumima

Zaoštrene retorike se često vode i putem internetskih platformi te isto tako odvedu nas u krive smjerove i informacije.

Tako mnoge društveno-političke teme svojim pravnim iskustvom i autoritetom pokušao je za RTV HB na temelju realnih postavki pojasniti odvjetnik Luka Mišetić.

Sada dolaze izbori na jesen u BiH, gdje je opći dojam da će Bošnjaci preuzeti Dom naroda u Federaciji i na taj način se krši Daytonski sporazum, ali i Wasingtonski sporazum, gdje je dogovoreno ne samo da će Hrvati biti konstitutivan narod, nego se u Washingtonskom sporazumu naglašava da je hrvatski narod, jednako kao i bošnjački suveren u Federaciji BiH. Prvenstveno bih se stoga držao da se provedu Daytonski i Washingtonski sporazum, a ako će kršiti druge strane, onda Hrvati moraju razmišljati kakve će mjere poduzmati, nakon takvih kršenja međunarodnih sporazuma, napomenuo je Mišetić.

Iz hrvatske službene politike se oko tih mjera za sada nitko nije javno očitovao.



Ako dođe do toga da Hrvati umjesto konstitutivnog naroda postanu nacionalna manjina nakon idućih izbora, onda Hrvati s pravom mogu reći Međunarodnoj zajednici, prvenstveno američkoj administraciji koja je posredovala u Washingtonskom sporazumu, ali i u Daytonu, da je jasno su Hrvati trebali biti partneri s Bošnjacima u Federaciji i da su trebali biti ravnopravni i da je druga strana izašla iz tog okvira. I prema tome Hrvati kao suveren narod moraju tražiti druga rješenja, ističe Mišetić.

Komentari