Odvjetnička komora traži najbolju prvostupanjsku presudu, sucu pobjedniku nagrada od 700 eura, struka zgrožena

Damir Kontrec Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska odvjetnička komora – HOK organizirala je izbor najbolje prvostupanjske sudske presude koja je postala pravomoćna. U siječnju je na službenim web stranicama Komore objavljena obavijest da je formiran peteročlana komisija kojoj se mogu predlagati presude, a oni će između prijavljenih odabrati najbolju.

Nagrada za najbolju presudu iznosi 700 eura u kunskoj protuvrijednosti, dok će se sredstva isplatiti iz neformalne zaklade ‘Sanja Đanović’. Inače, Sanja Đanović bila je sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, voditeljica službe za praćenje i proučavanje sudske prakse.

Nejasni kriteriji

Našim sugovornicima, od kojih su odvjetnici željeli ostati anonimni, nije jasno zašto se Odvjetnička komora upustila u izbor najbolje presude, nije im jasno što time želi postići, kao ni po kojim će kriterijima izabrati najbolju. Cijelu tu situaciju nazivaju bizarnom.

“Nikada nisam čuo da se bilo gdje u svijetu nešto takvo događa. Poštujem kolegicu Đanović, ali ovakvo nešto me iznenadilo. Nisam čuo da odvjetnici igdje biraju najbolju sudsku presudu” komentirao je cijelu priču ugledni zagrebački odvjetnik koji se bavi građanskim pravom. U cijeloj ga priči, napomenuo je, najviše muče kriteriji po kojima bi se neka sudska presuda proglasila najboljom.



“Nevjerojatno mi je da se Odvjetnička komora upušta u nešto takvo. Ako netko uopće i treba birati najbolju presudu, onda je to valjda Vrhovni sud” tvrdi drugi odvjetnik, poznati stručnjak za kazneno pravo koji želi ostati anoniman iz straha od kazne.

“Ovo je sumrak struke. Bizarno i čudesno” bilo je sve što je rekao treći odvjetnik.

U obavijesti koju je objavila Odvjetnička komora stoji kako je s “ciljem stalnog unapređenja prvostupanjskog suđenja u Hrvatskoj osnovana neformalna zaklada ‘Sanja Đanović’ za najbolju prvostupanjsku presudu u Republici Hrvatskoj, koja je stekla svojstvo pravomoćnosti”.

Novac iz zaklade

“Hrvatska odvjetnička komora, koja promiče unapređenje suđenja u Hrvatskoj, surađuje s ovom zakladom. Nagrada za najbolju prvostupanjsku presudu u Hrvatskoj, koja je stekla svojstvo pravomoćnosti, bit će u novčanom iznosu u iznosu od 700 eura, u kunskoj protuvrijednosti, a isplaćuje se iz sredstava neformalne zaklade ‘Sanja Đanović'”, stoji u obavijesti Komore.

“Nije mi jasno kako je i zašto HOK otvorio tu temu. Samo oni znaju zašto su krenuli u izbor najbolje prvostupanjske pravomoćne presude i tko ih je na to nagovorio”. rekao je sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec, koji je i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Napomenuo je kako još nitko nije sudačku udrugu, kao ni Vrhovni sud, obavijestio da se namjerava birati najbolja presuda, niti ju je pitao za mišljenje.

“Bizarno je birati najbolju presudu. Ipak, mene najviše muči što kažu da je to neformalna zaklada. Ako postoji zaklada, onda se zna po kojem se postupku ona mora formirati i zna se da mora zakonito postupati” upozorio je sudac Kontrec. Sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela kaže da ni on ne razumije što znači neformalna zaklada.

“Nije mi jasno ni kako HOK kao organizacija odvjetnika misli da je u poziciji imati neformalnu zakladu koja nosi ime i prezime suca”, istaknuo je Mrčela.

Kao bitan problem ističe nagrađivanje suca koji je izrekao najbolju presudu. “Po sudačkom kodeksu, suci ne bi smjeli primiti nagradu ili dar za svoj posao ni od neovisne zaklade, a kamoli od onih koji im se svaki dan pojavljuju u sudnici” rekao je sudac Mrčela, kojemu je ovo isto kao da političke stranke biraju najboljeg novinara na HRT-u. Piše Jutarnji list.

Komentari