Odvjetnica Josipe Rimac: Izbori otežavaju ispitivanje, obrana nema pristup spisu

screenshot

Lidija Horvat, odvjetnica Josipe Rimac komentirala je slučaj svoje klijentice. Rimac još nije primila odluku o tome hoće li ostati u zatvoru ili ne, rekla je Horvat, dodavši da odvjetnički tim iz medija zna da je žalba odbijena tako da se očekuje ročište za produženje istražnog zatvora.

Istražni se zatvor može produžiti u prvom krugu na 30 dana, a nakon toga se može produljiti još na dva mjeseca, dok za djela iz nadležnosti USKOK-a i na šest mjeseci. ‘Odluka je na sucu istrage’, rekla je Horvat.

Njezina je klijentica svjesna okolnosti i relativno se dobro nosi sa svime, rekla je odvjetnica Josipe Rimac.

“Ono što je objektivno problematično je novi val krize, možda produljenje istražnog zatvora. Većina svjedoka nije ispitana i pitanje je što će biti s ispitivanjem svjedoka ako dođe do novog zatvaranja ili sličnog”, rekla je Horvat.



‘Potpuni zastoj’

Objašnjavajući zašto je došlo do zastoja u ispitivanju svjedoka, odvjetnica je rekla da se radi o praksi Državnog odvjetništva, odnosno USKOK-a koja nije zakonom regulirana.

“Kad rješenje o istrazi bude doneseno, ide se s ispitivanjem svjedoka, kad je zatvor određen što je brže moguće. Tako je počelo, ali se zastalo u skladu s nekom drugom praksom u drugim slučajevima, jer su osobe uložile žalbu. Iako su osobe ulagale žalbu na rješenje o istrazi, USKOK je nastavio s ispitivanjem, a u ovom slučaju došlo je do potpunog zastoja.

Preko 12 dana nije ispitan nijedan svjedok, time se krše temeljna ljudska prava i ta praksa bi trebala biti ukinuta u svim predmetima u kojima su osobe lišene slobode”, rekla je Horvat.

‘Izbori utječu na ispitivanje svjedoka’

Dodala je da se u puno postupaka ističe komponenta, ali da to ni u jednom slučaju nije izraženo kao u slučaju njezine klijentice.

“Izbori su stvar koja utječe na ispitivanje svjedoka, bez problema se dosad moglo ispitati sve svjedoke i svjedokinje, ali to se nije učinilo”, rekla je Horvat.

Istaknula je i daje otegotna okolnost obrane Josipe Rimac činjenica da je spis opsežan, a da obrana nema pristup dijelu spisa i dokumentima.

“Dosad nisam uspjela vidjeti naloge za prisluškivanje razgovora pa nismo mogli vidjeti ni zakonitosti toga”, rekla je Horvat.

Smatra da ne postoji zakonsko uporište da se obrani Josipe Rimac ograniči pristup spisu, ali da je to faktički ograničeno, jer dokumenti koji obrani trebaju nisu uvezeni u spis predmeta.

“Smatramo da se u situaciji kad je osoba lišena slobode takve stvari ne bi trebale događati. Spis je naručen na kopiranje, a do dana današnjeg nije došao do obrane, pa ni gospođa Rimac nije uspjela pročitati što u njima stoji”, rekla je Horvat, prenosi N1.

Komentari