Održano tradicionalno hodočašće vatrogasaca u Mariji Bistrici

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U Nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke održano je tradicionalno 22. hodočašće vatrogasaca u kojem je sudjelovalo 1205 vatrogasaca iz cijele Hrvatske.

Glavni organizator događanja je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), domaćin je Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, a sudomaćin Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije.

U sklopu hodočašća je održano postrojavanje hodočasnika, svečani mimohod prema Crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca, uz pratnju vatrogasnog puhačkog orkestra, intoniranje državne i vatrogasne himne i pozdravni govori. Uslijedile su koncelebrirana sv. misa i Križni put. Misu je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan, prenosi HRT.


Na 22. hodošašću vatrogasaca bili su i izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar branitelja Tomo Medved, savjetnik predsjednika Republike Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Siniša Jenkač te Josip Bukvić, izaslanik ministra unutarnjih poslova.

Potpredsjednik Vlade Medved naglasio je nemjerljiv doprinos vatrogasaca u domovini, a tome svjedočimo svakodnevno.

“Naravno da su nam živa sjećanja na vašu požrtvovnost u gašenju velikih šumskih požara, ali još su svježija na vaš doprinos za vrijeme zadnjih potresa i trajanja pandemije”.

Vladi Republike Hrvatske zahvalio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

“Novih 450 vozila došlo je u sustav vatrogastva i sigurno da je to poboljšalo operativnu spremnost i mobilnost hrvatskih vatrogasaca”, rekao je.

Nadica Toma iz DVD-a Vučetinec 11 je godina je članica vatrogasnog društva. “Imamo jednu fanstastičnu ekipu koja je uvijek za akciju, zabavna redovito na treninzima”.

Zna biti opasno, kaže, eventualno na intervencijama, jer su većim dijelom one i operativne članice.

Slavko Grbašić iz Hercegovca 65 godina je vatrogasac. “Nekada smo to radili ručno, sada imamo cisterne i sve moderne aparate. Možda sam ovdje i najstariji”, ističe.


Komentari