Održana presica od koje se Medved ogradio: Majice HOS-a su odgovor Milanoviću

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi pozvali su sve političke stranke da podrže njihovu inicijativu da se načela saborske Deklaracije o Domovinskom ratu pretvore u obvezujuće zakonske odredbe.

“Mrtvo slovo na papiru”

S obzirom na to da se u ovoj godini održavaju parlamentarni izbori, udruge su pokrenule inicijativu da se Deklaraciji o Domovinskom ratu, koju je Hrvatski sabor donio 2000., da zakonska snaga kako bi se zaštitile temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata.

Deklaracija o Domovinskom ratu spada u oblik izražavanja političkih stajališta i ne uključuje obvezujuće odredbe ni sankcije za kršenje tih odredbi pa često ostaje samo “mrtvo slovo na papiru”, poručili su danas čelnici braniteljskih udruga na konferenciji za novinare “Zajedno u ratu, zajedno u miru”.

Predsjednici udruga specijalne policije, gardijskih postrojbi i dragovoljaca HOS-a još su jednom osudili izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića o micanju ploče s imenima poginulih pripadnika HOS-a, no podržali su njegov stav o micanju ploče ratnih zločinaca poput Vukašina Šoškočanina.



Majice s HOS-ovim grbom u Okučanima odgovor su na Milanovićevu izjavu u Jasenovcu

Čelnici udruga Goran Maras i Krešimir Maretić, koji su početkom mjeseca na obilježavanju Bljeska u Okučanima odjenuli majice s HOS-ovim grbom i porukom Za dom spremni, rekli su da to nije bila provokacija, već odgovor na Milanovićevu izjavu u Jasenovcu.

Predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Boro Barišić rekao je da je to bila opravdana reakcija na “teške, neodmjerene i sramotne” riječi Milanovića o micanju ploče s poginulim HOS-ovcima.

“HOS je nastao kao sušta potreba hrvatskog naroda da bi se obranila Hrvatska koja je bila ugrožena od srbočetničke armade i sljednica tzv. antifašista JNA pod čijim su se znakovima vršili zločini u Hrvatskoj”, rekao je Barišić.

Poručio je da se ne želi nikome opravdavati jer su ga prinudili da uzme pušku i ide u Domovinski rat iako je mogao ostati sa strane poput onih koji ih danas nazivaju pogrdnim imenima, a 1991. nisu imali hrabrosti uzeti oružje i osjetiti što to znači boriti se za svoju kuću i svoj dom.

“Bili smo zajedno 1991., a 2020. smo ponovno zajedno. Branitelji će ostati zajedno, nećemo dopustiti strančarenja”, rekao je Barišić.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimir Maretić rekao je da su u Okučanima nosili legalno znakovlje hrvatskih postrojbi koje su branile Hrvatsku.

Maras: Milanović je svojom izjavom treći put pokopao poginule branitelje

Predsjednik Udruge specijalne policije Zoran Maras ustvrdio je kako je Milanović svojom izjavom poginule branitelje treći put pokopao, no usprotivio se inicijativi pojedinih udruga koje su najavile da neće dolaziti na obljetnice na kojima će biti Milanović jer poštuju instituciju predsjednika.

Iako se s Milanovićem ne slaže u brojnim pitanjima, čestitao mu je na dosljednosti koju je pokazao izjavom o micanju spomenika Šoškočaninu u Borovom Naselju.

Najavio je, međutim, mogućnost tužbe protiv Milanovića zbog izjave da se od kaznenog progona za ubojstvo civila izvukao zahvaljujući greški Državnog odvjetništva, iako je pravomoćno oslobođen.

Podsjetimo, jučer se ministar branitelja Tomo Medved unaprijed ogradio od današnje presice branitelja. Kako je poručio, ni on, ni njegovo ministarstvo ni Vlada nemaju veze s organizacijom konferencije za medije. Dosta mu je, kaže, da ga se u sve uvlači.

Ministar Medved: Unaprijed se ograđujem od sutrašnje konferencije branitelja

Komentari