Održana je svečana sjednica u povodu Dana Varaždinske županije, prisustvovali premijer i predsjednik

Twitter

U povodu Dana Varaždinske županije u utorak je održana svečana sjednica Županijske skupštine, premijer Andrej Plenković tom se prigodom među ostalim osvrnuo na izazove oporavka, a predsjednik Zoran Milanović je ocijenio kako su županije bolji oblik uprave od podjela na regije.

Župan Radimir Čačić istaknuo je kako je Varaždinska županija tri godine zaredom “uvjerljivo najuspješnija županija po povlačenju europskih sredstava u segmentu energetskih obnova i per capita i u ukupnom iznosu”.

“Ono što nas očekuje je puno važnije, to je veliki projekt brze pruge Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec, Varaždin u 45, Čakovec u 55 minuta do Zagreba. Interakcija ovog prostora sa zagrebačkom urbanom regijom i Europom i integracija, to je za nas ključno”, naglasio je župan.

Čačić je spomenuo još dva velika projekta, operacijski blok Opće bolnice Varaždin te obnovu i rekonstrukciju varaždinske Glazbene škole i pretvaranje u konzervatorij.



“Ako nastavimo ovim tempom, bit će sve u redu”, dodao je Čačić.

Plenković: Uskladiti prioritete za harmoničan pristup razvoju sjevera Hrvatske

Premijer Andrej Plenković istaknuo je napore koje je Vlada učinila u proteklom mandatu za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, pa tako i za Varaždinsku županiju.

“To je temelj naše politike koji se bazira na četiri stupa”, rekao je premijer naglasivši kako se radi o kontinuiranom, stalnom i otvorenom dijalogu, pitanju funkcionalne decentralizacije, fiskalnoj decentralizaciji te projektnoj suradnji.

Dodao je kako su u krizi uzrokovanoj Covidom-19 „stali iza poslodavaca i iza radnika u Varaždinskoj županiji”.

“300 milijuna kuna je do sada država dala na korist i dobrobit radnika koji bi, da to nismo napravili, vrlo vjerojatno sad imali poteškoća, možda bi mnogi od njih bili nezaposleni”, kazao je Plenković dodavši da se radi o 34 tisuće radnika u Varaždinskoj županiji.

Kazao je i kako su pred Hrvatskom izazovi oporavka i razvoja, što nameće obvezu da se dobro usklade prioriteti za „harmoničan pristup razvoju sjevera Hrvatske”.

Milanović: Podjela Hrvatske na tzv. regije je dezintegracija

Predsjednik Republike Zoran Milanović kazao je kako se u županiji vide razlike, odnosno “što se radi i kako se radi”. Govoreći o reformama, Milanović je kazao kako se ukidanje županija i smanjenje broja općine neće dogoditi.

“Ono što je ’93. godine, u jeku rata, kada je bilo važnijih prioriteta od lokalne samouprave, jednom presječeno bez referenduma, neće se više tako lako vratiti tamo gdje bi netko želio”, istaknuo je.

Dodao je da županije kao oblik uprave te „transmisije između centralne vlasti u zemlji od samo 4 milijuna ljudi” imaju smisla više nego regije, a ponovna podjela Hrvatske na tzv. regije je, ističe, dezintegracija.

Varaždinskoj županiji zaželio je da i dalje nastavi „u dobrom pravcu” naglasivši veliku važnost povlačenja EU sredstava, što se, prema njegovim riječima, smatra mjerilom uspjeha.

Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac kazao je da županija nakon godina provedenih u stagnaciji proživljava „svojevrsni procvat”, no bez pomoći i podrške središnje vlasti, istaknuo je, sigurno ne bi uspjeli u tome.

“Sretan sam i ponosan što našu županiju, usput rečeno najstariju županiju u Republici Hrvatskoj, krase tolerancija, zajedništvo i želja za prosperitetom”, zaključio je predsjednik Skupštine.

Komentari