Održan znanstveni skup za zaštitu nasljeđa ‘Cilj je da temeljna znanja o Hrvatima Boke kotorske uđu u kurikulum obje države’

Foto: Zajednica Hrvata Boke kotorske

Znanstveni skup Identitet Hrvata Boke kotorske otvoren je 6. svibnja u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Brojni su uglednici predvođeni, izaslanikom predsjednika Vlade RH, ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom istaknuli važnost očuvanja identiteta i kulturne baštine bokeljskih Hrvata.

Skupu su nazočili izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Zdravka Bušić, izaslanica ministrice kulture i medija, pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo, izaslanik ministra vanjskih poslova, državni tajnik MVEP Frano Matušić, NJ.E. Boro Vučinić, veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, Srećko Đuranović, predsjednik Zajednice bokeljskih Hrvata, Željko Jozić, ravnatelj Instituta za jezik i jezikoslovlje, Željko Tanjić, rektor HKS-a te brojni drugi, piše Zajednica Hrvata iz Boke kotorske.

“Ovo je izrazito važna konferencija o položaju, ulozi, kulturnoj baštini i identitetu Hrvata u Boki kotorskoj. Moja majka je rođena u Boki pa sam imao privilegiju da od malih nogu u vlastitoj obitelji puno slušam o kulturnoj baštini Boke kotorske, mornarici i pomorcima koji su plovili svijetom, akademiji pomorskih znanosti gdje su školovani svi kapetani pa čak i oni za Petra Velikog. Upravo me zbog toga ova konferencija posebno veseli”, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs. 

Dodao je: “Ministarstvo znanosti i obrazovanja će svakako kao i do sada davati potporu obrazovanju djece i naravno svih ostalih stvari u smislu projektnih i drugih aktivnosti kako bi Hrvati u Boki očuvali svoj identitet te nastavili živjeti po jednakim pravnim osnovama, najmanje u obimu i pravima koje pruža Hrvatska nacionalnim manjinama, a isto očekujemo i od zemalja u kojima žive hrvatske nacionalne manjine. Vjerujem da će ova konferencija dati čitav niz preporuka što bismo mogli uvrstiti u kurikulume povijesti i eventualno kurikulume iz  umjetničkih predmeta”.



Cilj ovog skupa je uvrstiti znanstvene činjenice iz hrvatske baštine Boke u predmetne kurikule obje države te tako zaštititi bogato kulturno naslijeđe bokeljskih Hrvata od prešućivanja, svojatanja i zaborava.

Znanstveni skup Identitet Hrvata Boke kotorske okupio je krucijalne znanstvene institucije na čelu s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar (HKS, HS, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Zavod za povijesne znanosti HAZU), a održava se uz pokroviteljstva nadležnih Ministarstava vanjskih i europskih poslova, znanosti i obrazovanja, kulture i medija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

“Veliko je zadovoljstvo vidjeti podršku pokrovitelja koji su od početka uz nas. Nakon pozdravnih riječi ministra znanosti i predstavnika Vlade gospodina Radovana Fuchsa imamo jamstvo da ćemo zajedničkim snagama kurikul obogatiti hrvatskom baštinom Boke kotorske. Sretni smo i zadovoljni te idemo dalje do ostvarenja cilja”, rekla je jedna od pokretačica inicijative, prof. dr. Vanda Babić.

Drugi dio znanstvenog skupa održat će se u subotu, 8. svibnja, u Tivtu u Crnoj Gori. Zaključke u Tivtu potpisat će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i prof. dr. Željko Holjevac.

“Skup se nakon Zagreba nastavlja u Tivtu s 26 tema pomoću kojih će vrhunski stručnjaci predstaviti kulturu Boke kotorske, a sve s ciljem da temeljna znanja o Hrvatima Boke kotorske uđu u nacionalni kurikulum, pogotovo u predmete povijesti, hrvatskog jezika i slično kako bi mladi naraštaji u školama usvojili temeljne činjenice do kojih mi ovdje kao znanstvenici dolazimo istraživanjem te ta znanja imali kao dio svoje osobne kulture”, istaknuo je prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Komentari