Održan prosvjed ´Ne damo Jabuku´, brojne javne osobe podržale

HRT

Petstotinjak članova facebook grupe Ne damo Jabuku održali su u subotu prosvjed ispred Glazbenog kluba Jabuka na zagrebačkom Jabukovcu kako bi poslali poruku zagrebačkim gradskim vlastima da se ne slažu s najavljenom odlukom o deložaciji udruge Glazbeno scenski klub Jabuka.

“Ovo je kuća za nas i ovo je kuća za sve naše ljude. S ovog mjesta poručujemo – ne damo Jabuku”, poručila je jedna od organizatorica Leila Topić.

Dodala je kako je istaknuti hrvatski umjetnik Boris Bućan izradio prvi plakat za, kako kaže, ovu “instituciju”.

“Dužni smo generacijama, od Kvesića, od Darka Glavana, Vrdoljaka, od svih fantastičnih DJ-a koji su 80-ih formirali i moj glazbeni ukus, sačuvati Jabuku, ne samo za nas, nego za sljedeće naraštaje koji će ovdje plesati, dolaziti i družiti se, i postati dio zajednice povezane glazbom i drugačijim osjećajem života”, poručila je Topić.



Iz Grada Zagreba priopćili su u četvrtak da se klub Jabuka “ne gasi”, već da se iseljava udruga koja bespravno koristi gradski prostor na Jabukovcu 28 te su naveli da će taj prostor “ostati namijenjen mladima”.

“Kažu gradski oci program nije dobar, pa tko će raditi bolji program od nas korisnika Jabuke. Ako treba bolji program. mi ćemo ga napraviti, nikakvi natječaji, nikakvi uvjeti i ugovori. Svi znamo da Stiv nije u dugu, svi znamo da Jabuka posluje korektno, dakle nema nikakvog razloga da se Jabuka deložira i zatvori”, kazala je Topić aludirajući na vlasnika kluba Marina Viduku.

Istaknula je kako su svojevremeno bili možda premladi da brane Lap i Kulušić, koji su zatvoreni, ali da danas ispred Jabuke moraju odlučno poručiti da ne daju taj klub.

“Vidjeli ste na facebook stranici Ne damo Jabuku koliko nas ljudi podržava iz dijaspora. Svi oni ‘jabučari’ i ‘jabučarke’ koji su s nama plesali od sedamdesetih na ovamo. Iz Stockholma, Berlina, Pariza, Bostona i Los Angelesa šalju svoje priče i pripovijesti iz Jabuke. Imamo dužnost obraniti Jabuku i imamo dug za sljedeće generacije”, naglasila je Topić.

Voditelj kluba Marin Viduka poručio je kako još ne odustaju.

“Čekamo ponedjeljak i odluku suda. Čuvat ćemo klub i hvala svima na podršci. Dosta je sve burno”, rekao je Viduka.

Dodao je kako danas ne mogu raditi zbog epidemioloških razloga, ali su kasnije dozvolili ulazak prosvjednika u klub, u kojem su se mogli zadržati pet minuta te napisati nešto u knjigu utisaka.

Među petstotinjak prosvjednika bilo je građana svih generacija i pripadnika raznih supkulturnih stilova.

Svoju podršku prosvjedu došli su izraziti i brojni političari i javne osobe, poput Darija Juričana, predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, članova političke platforme Možemo Tomislava Tomaševića i Urše Raukar te glazbenika Mile Kekina.

Komentari