Određen istražni zatvor osumnjičeniku iz Negoslavaca: 91 je imao samo 17 godina

Ilustracija Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Protiv 46-godišnjaka iz Negoslavaca, osumnjičenika za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari u studenome 1991. godine, sudac istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak je odredio jednomjesečni istražni zatvor, izvijestili su sa suda.

Nakon što je osječko Županijsko državno odvjetništvo protiv 46-godišnjeg osumnjičenika s područja Negoslavaca predložilo istražni zatvor sudac istrage na ročištu je utvrdio postojanje dostatnog stupnja osnovane sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru “Ovčara”, pokraj Vukovara, priopćio je Sud.

Također je utvrđeno kako postoji opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi osumnjičenik mogao pobjeći tj. postati nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima zbog blizine granice sa susjednim državama, pa mu je određen istražni zatvor.

Osumnjičeni 46-godišnjak je uhićen 3. studenoga, u nastavku istraživanja tijekom kojeg je 8. listopada dvojici osumnjičenika također određen istražni zatvor, zbog sumnje da su, u studenome 1991. kao pripadnici Teritorijalne obrane Negoslavci, sudjelovali u tzv. “špaliru smrti”, u kojemu su, skupa drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi, tukli i zlostavljali hrvatske ratne zarobljenike.



Sumnja se da je s prethodno uhićenim dvojcem, tada kao 17-godišnjak u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara kraj Vukovara, “zajedno s pripadnicima srpskih paravojnih formacija, grubo fizički zlostavljao ratne zarobljenike – pripadnike Hrvatske vojske/Zbora narodne garde, redarstvenika MUP-a i drugih dragovoljaca pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila dovezenih iz vukovarske bolnice.

Komentari