Odojak skuplji i od janjetine

Bruno Konjevic / CROPIX

Zbog afričke svinjske kuge i blagana cijena mlade svinjetine uoči Silvestrova skočila je na 59,99 kuna, piše u utorak Jutarnji list.

Iako je cijelu prošlu godinu struka upozoravala da će cijena svinjetine i odojaka narasti i više od 50 posto zbog problema s afričkom svinjskom kugom koja je desetkovala proizvodnju najvećeg svjetskog potrošača Kine, prizor uoči Nove godine na zagrebačkom Dolcu iznenadio je i najveće analitičare kretanja cijena, navodi dnevnik.

Naime, na nekim štandovima cijene za kilogram očišćenog odojka prestigle su i janjetinu pa se tako kilogram “Zelinskog domaćeg odojka” uoči Silvestrova prodavao za čak 59,99 kuna po kilogramu. Cijena je to za desetak kuna veća od one u trgovačkim centrima.

Jučer smo na Dolcu pronašli i domaću cresku janjetinu za rekordnih 85 kuna, a prodavači su nam rekli da će sve količine sigurno biti rasprodane. Na samom štandu rekordnog zelinskog odojka mesari su tumačili daje “zbog kuge” cijena skočila uvoznoj svinjetini pa sada “onaj tko cijeni domaću robu može je i više platiti”.



I analiza Croatiastočara, strukovnog udruženja koje prati stanje i trendove u proizvodnji mesa i mlijeka, pokazuje da je stanje u domaćem svinjogojstvu alarmantno te da zadovoljavamo samo 62 posto domaćih potreba za svinjetinom.

U zemljama EU zbog poznatih poremećaja na tržištu cijena svinjetine je u proteklih godinu dana bila veća 67 posto, a tako je i s odojcima. Lani smo uvezli oko 450.000 komada odojaka jer sa svojom proizvodnjom od 800.000 komada u registriranoj djelatnosti kod velikih farmi ne možemo zadovoljiti domaće potrebe.

Potpuno je jasno da se moramo okrenuti znatnijem ulaganju u obnovu svinjogojstva u kakvu sada i ulažu Nizozemci koji su uz Dance najveći proizvođači u EU, kaže Branko Bobetić.

Goran Jančo, čelnik Središnjeg saveza udruga svinjogojaca Hrvatske, kaže da proizvođači dugo upozoravaju na alarmantno velik uvoz svinjetine i traže načine za povećanje domaće proizvodnje, ali resorno ministarstvo za njih ima samo vatrogasne mjere.

Svi znamo da je ovo ekstremna situacija zbog velike potražnje Kineza za svinjetinom, ali ovo je i nama prilika da se upitamo zašto nismo više uložili u našu proizvodnju. Sada, kada bi proizvođači mogli dobro zaraditi, nemamo dovoljne količine ni za domaće tržište, a mogli bi i izvoziti, kaže Jančo, donosi Jutarnji list.

Komentari