Odlazak liječniku uz nova pravila: Evo kako će funkcionirati sustav naručivanja

Ilustracija Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Od ponedjeljka ponovno možemo kod liječnika, no uz nova pravila.

“Pacijenti će biti naručeni u točno određeno vrijeme u vremenskim intervalima zbog poštivanja fizičkog razmaka. Zato će se organizirati novo radno vrijeme, rad popodne i rad vikendom”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Bolnice diljem zemlje radit će ujutro i poslijepodne, po potrebi i vikendom. U riječkoj bolnici do sada su se rješavali samo hitni slučajevi, no liste čekanja na radiologiji, kažu, nisu prevelike.

“Ultrazvuk bi se mogao nešto produžiti jer ga u ovim uvjetima nismo radili, a CT i magnetsku smo dobrim dijelom odradili. Vrlo različiti su termini čekanja za različite vidove pretraga, ali u prosjeku je rok za CT bio oko tri mjeseca, a magnetna rezonanca oko šest mjeseci”, rekao je Damir Miletić, predstojnik Klinike za radiologiju KBC-a Rijeka.U ordinacije opće medicine trebali bi dolaziti samo pacijenti s prijekom potrebom i to uz zaštitu. Većinu pitanja trebalo bi i dalje obavljati telefonom.

“Nastavit će se ovim sistemom da se pozvoni i da se sačeka dolazak zdravstvenog radnika jer je i dalje preporuka da se u jednoj čekaonici u ordinaciji ne bude više od jedne ili eventualno dvije osobe istovremeno”, rekao je Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine.

Hitna pomoć nastavlja s dosadašnjim načinom rada

I u privatnim ustanovama naručivat će se jedan po jedan pacijent. Zaboli li vas zub, u privatne stomatološke ordinacije ući čete uz potpunu zaštitu, mjerenje temperature i popunjavanje obrasca.

“Sve skupa, dok se asistentica, pacijent i ja presvučemo, košta oko 300 kuna, što za hitne situacije nije isplativo. Naša nekakva procjena je da još uvijek odgodimo nekakve estetske zahvate”, rekla je stomatologinja Mirna Skorin.

Hitna pomoć nastavlja rad kao i dosada, ali apeliraju: “Zovite kada procjenite da je stanje hitno ili da su se pojavili nekakvi novi zankovi. Molimo ih da točno odgovaraju na pitanja koja postave dispečeri jer ta pitanja su opravdana”, rekla je Senka Štrbo iz Zavoda za hitnu medicine Primorsko-goranske županije za Dnevnik.hr.

Komentari