Odgođeno uvođenje obveznih covid potvrda za zdravstvo i socijalnu skrb

Screenshot HRT

Uvođenje obveznih covid potvrda za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi ipak neće stupiti na snagu 1. listopada, a zamjenica ravnatelja HZJZ-a objašnjava i zašto.

“Od početka smo razmišljali bi li to bio kraj tjedna, jer 1. listopada pada u petak, ili je bolje da to bude na početku tjedna. Jedan dio je i u tome”, kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za HRT.

“Drugo, radi se o dokumentima koje je izrazito teško ispregovarati. Potreban je širok konsenzus i provjera svake riječi i stavke. trebalo je nešto vremena da se dokumenti dovedu u završnu fazu”, dodala je.

Žele uvažiti i potvrde o preboljenju i na temelju brzih antigenske testova, a ne isključivo PCR-a

“Jedna od stvari koja je bila dosta izazovna je kako opisati sve one slučajeve kada osoba po našim dokumentima ima i prema stavu epidemiološke struke pravo na izuzeće od karantene i imala pravo ući u bolnicu, a ne može ostvariti digitalnu covid potvrdu.



To su nama već poznate situacije, recimo osobe koje su preboljele bolest na temelju brzog antigenskog testa ne mogu dobiti covid potvrdu, a mi ih smatramo da su preboljeli i da imaju jednako pravo kao oni koji imaju PCR test ako je to unutar 9 mjeseci od pozitivnog testa ući u zdravstvenu ustanovu” rekla je Šimetin.

Bez covid potvrde, ali s potvrdom od obiteljskog liječnika

“Prema tome takve će osobe na temelju potvrde liječnika obiteljske medicine koju liječnik izdaje na temelju takvog pozitivnog antigenskog testa moći ostvariti ulazak u bolnicu iako ne mogu ostvariti digitalnu covid potvrdu.

Imamo još nekoliko takvih momenata i poznamo ih iz prakse. Bolnice i zdravstvene ustanove su mjesta gdje se mora ići, radi se o esencijalnim stvarima. Sve ono što može olakšati našim građanima da uđu, da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu mora se uzeti u obzir”, pojasnila je.

Na pitanje što je sa zaposlenicima koji se nisu cijepili, nemaju covid potvrde i ne žele se testirati nekoliko dana, rekla je da oni neće moći ući u zdravstvenu u ustanovu.

“To je mjera koja se odnosi na dobrobit pacijenata. Možda je to nešto što se čini kao gruba odluka, no cilj je zaštita zdravlja pacijenata, odnosno onih koji su u zdravstvenu ustanovu po pomoć s ciljem da ozdrave i da se ne dogodi suprotno, odnosno da se pacijenti ne zaraze u zdravstvenim ustanovama”, objasnila je.

Izjavila je kako se nada da će kod kolega zdravstveni djelatnicima “prevladati stav prema znanosti, uvažavanju struke i svega što se govori od kada je krenula pandemija”.

Komentari