Odbačena Glavaševa prijava protiv Krunoslava Fehira

Branimir Glavaš Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu koju je Branimir Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka u aferama Selotejp i Garaža Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991. godine.

“Nakon razmatranja kaznene prijave i provedenih izvida, uzimajući u obzir sve okolnosti postupanja prijavljene osobe, zaključeno je da su se u njegovim radnjama ostvarili uvjeti za isključenje protupravnosti. Kako je protupravnost jedan od osnovnih preduvjeta postojanja kaznenog djela, kod isključenja protupravnosti nema ni kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti”, pojasnilo je tužiteljstvo, ne navodeći Glavašev, Fehirov i Vučkovićev identitet.

Županijsko državno odvjetništvo dodalo je da su ostali Glavaševi navodi u prijavi neutemeljeni i da ne postoji osnovana sumnja da bi Fehir počinio kazneno djelo.

Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin u Osijeku 1991. godine formalno je započelo iz početka u srpnju na zagrebačkom Županijskom sudu zbog izmjene sudskog vijeća. Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a kasnije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a, od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba.



Prethodno suđenje u slučajevima Garaža i Selotejp zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnja 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda iz ožujka 2019., prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

 

Komentari