Odabran je novi veleposlanik u Vatikanu Podržava stavove i rad pape Franje

Goran Mehkek / CROPIX

Davor Ivo Stier novi je veleposlanik koji će u Vatikanu predstavljati Hrvatsku. Pretpostavlja se da bi mogao imati važnu ulogu u ostvarivanju interesa od nacionalne važnosti. 

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović postigli su sporazum o odabiru diplomata, a Davor Ivo Stier, čiji proces imenovanja formalno još traje, s osobne i političkom strane zadovoljava uvjete za tu poziciju, kako Večernji list doznaje iz visokih izvora.

Iz iste je četvrti, Flores, u argentinskom gradu Buenos Airesu kao i papa te su pohađali i isti vrtić. Također podržava stavove i rad pape Franje. Nadalje, kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca proces je koji se smatra nacionalnim interesom jer veliki dio javnosti to podržava te se Srpska pravoslavna crkva tome protivi.

Kanonizacija je duhovni proces, ali u ovom slučaju je i politički instrumentalizirana, pa na to papa teško pristaje.



Stier ima i dobre međureligijske odnose, što dokazuje susret s mitropolitom volokolamskim Ilarionom, predsjednikom Odjela za vanjske crkvene veze Moskovskog patrijarhata, tijekom posjeta ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu 2017. godine.

Zatim bi mogao imati i važnu ulogu u dolasku pape u Hrvatsku, naime, unatoč stalnim pozivima još uvijek nije došao u posjet.

Komentari