Od ponedjeljka ponovno nove mjere na moru: Saznajte koje su regulacije

Nacionalni stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije predstavio je nove mjere koje će na snagu stupiti od ponedjeljka. Iste mjere uveli su i Zadarska, Šibensko-kninska te Dubrovačko-neretvanska županija.

Sve dogovoreno na sastanku

Sastanak je održan na inicijativu načelnika Stožera civilne zaštite Splitsko dalmatinske županije Damira Gabrića , a na njemu su sudjelovali i načelnici stožera civilne zaštite Zadarske, Šime Vickov, Šibensko-kninske, Darko Dukić i Dubrovačko-neretvanske županije, Joško Cebalo.

Na sastanku je dogovoreno da će županijski stožeri spomenutih županija nakon donošenja novih mjera od strane Nacionalnog stožera RH, a svoju izjavu dao je Damir Gabrić: “Veseli me da su se kolege odazvale današnjem sastanku na kojem smo razmijenili mišljenja o aktualnoj situaciji po pitanju koronavirusa.”

“Gotovo u svakoj od ovih županija čiji su predstavnici bili danas na sastanku, imamo sličnu situaciju i to je bio jedan od razloga zbog kojeg smo odlučili zajednički sagledati što napraviti, a sve s ciljem smanjenja broja novooboljelih osoba, odnosno sprečavanja njihova povećanja. Osim problema vezanih za covid situaciju, razgovarali smo i o ostalim aspektima sigurnosti tijekom turističke sezone na području naših županiji.”


Izjava Božinovića 

Još jučer je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao izjavu kojom je nagovijestio spomenute mjere: “Nova odluka koja će biti objavljena sutra stavlja naglasak na kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera s obzirom na intenzitet i veliki broj ljetnih događanja i okupljanja u priobalju.

Njihov nadzor je moguć jedino potpunim angažmanom Stožera i ostalih službi na razini jadranskih općina, gradova i županija, koje imaju ovlasti za sva okupljanja i događanja, za koja procjene da su epidemiološki teško kontrolabilna, ne izdati suglasnost za njihovo održavanje”

Koje mjere su uvedene?

Mjere koje su uvedene su sljedeće: Svi oni skupovi iznad 50 do 1000 ljudi će se morati organizirati tako da za njihovu organizaciju preuzmu lokalni stožeri zajedno s županijskim stožerim.

Svadbe će se dozvoliti do najviše 200, 300 ljudi, rekao je ministar. Sportska natjecanja isto će biti dostupna za one koji imaju covid potvrdu. Bitno je cijepiti se, imati negativan test ili da je osoba preboljela koronu.

Nove mjere, koje vrijede od ponedjeljka, namijenjene su Jadranskoj regiji – od Istre pa sve do Dubrovnika.

Komentari