Od početka pandemije Stožer donio 300 odluka o mjerama, od kojih je trenutno na snazi 28

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak da je Stožer civilne zaštite, otkad je lani zabilježen prvi slučaj koronavirusa, donio ukupno 300 odluka o epidemiološkim mjerama, a izdan je oko 41 milijun komada zaštitne i opreme za karantene.

Od 300 odluka koje je Stožer donio od 19. ožujka 2020. do 19. veljače ove godine, trenutno je na snazi 28 odluka, od toga 17 na nacionalnoj razini, deset na regionalnoj i jedna na lokalnoj razini, rekao je Božinović osvrćući se na ključne aktivnosti tog tijela u proteklih godinu dana.

Ministar je na sjednici Vlade istaknuo da se, kada je zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, po prvi put istodobno aktiviralo svih 577 stožera civilne zaštite s 4600 članova.

U danima najvećeg opterećenja dodatno je angažirano oko 14.000 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite te na dnevnoj bazi oko 7000 policijskih službenika, naveo je Božinović na sjednici Vlade.



Opremanje zdravstvenih ustanova

Istaknuo da je dosad za potrebe zdravstvenih i socijalnih ustanova te za potrebe Hrvatskog Crvenog križa i tijela državne uprave, iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdan oko 41 milijun komada zaštitne i opreme za karantene.

“Najviše zaštitne opreme koja je  dopremljena s 12 brodova i devet aviona pristiglo je iz Kine, a 85 posto sredstava dobiveno je iz Europske unije, od ukupno 62 milijuna eura”, obrazložio je ministar Božinović.

U Logističkom centru te regionalnim skladištima trenutno se nalazi oko 15 milijuna različitih artikala zaštitne opreme, odnosno 600 tona.

Ravnateljstvo civilne zaštite i pripadnici Državne intervencijske postrojbe u suradnji s policijskim službenicima obavili su 167.735 inspekcijskih nadzora i izdali 6540 usmenih upozorenja. Podneseno je 198 prekršajnih naloga protiv pravnih i fizičkih osoba.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 16.638 nadzora, prilikom čega je utvrđeno 96 nepravilnosti te je izdano 117 usmenih upozorenja.

Zbog kršenja mjera propisanih odlukama Stožera utvrđeno je 40 prekršaja, a bit će podneseno 18 prekršajnih naloga. Policijski službenici utvrdili su 232 kršenja mjera samoizolacije te će za isto biti podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti, naveo je Božinović.

Komentari