Od početka 2023. godina Vlada planira izmijeniti Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama

Foto: Damir Krajač/Cropix

Vlada planira da 1. siječnja 2023. godine na snagu stupi izmijenjeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama pa bi se novčane naknade za dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju mogle sa sadašnjih 2328,20 kuna povećati na četiri tisuće kuna, rečeno je u ponedjeljak u Vladi.

Čelnice Udruge Sjena i Građanske inicijative roditelja djece s teškoćama u razvoju u Vladi su se danas sastale s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Građanska inicijativa roditelja djece sa teškoćama u razvoju u svojoj inicijativi zahtjeva poboljšanje statusa roditelja djece sa težim teškoćama u razvoju koji koriste dopust za njegu djeteta, među njima i povećanje novčane naknade za dopust za njegu na minimalno četiri tisuće kuna.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić izjavila je nakon sastanka kako se razgovaralo naknadi koja se odnosi na dopust roditelja djece sa teškim smetnjama u razvoju do osme godine života. te o inicijativi da se naknada sa sadašnjih 2300 kuna poveća na 4000 kuna.



Podsjetila je da se u ovom trenutku Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama usklađuje s direktivom u kojoj se usklađuje obiteljski i poslovni život a zakon ide u cjelovitu izmjenu.

Josić je rekla kako su razgovarali o nizu otvorenih pitanja koje roditelje muče u ovom trenutku, a to su uglavnom međuresorna pitanja, iz zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi pa je najavila da će se za dva tjedna održati sastanak s većim brojem resora.

Upitana o problemu neupisane djece u dječje vrtiće, Josić je kazala kako o tome trebaju voditi brigu lokalne samouprave kao osnivači predškolskih ustanova. Podsjetila je i da su u zadnje četiri godine u tu djelatnost uložili sredstva u izgradnju oko 495 vrtića, a ulaže se i u izgradnju predškolskih ustanova kako bi se što veći broj djece mogao upisati.

Iznijela je i podatak da su prije četiri godine krenuli sa oko 50 posto djece koja su uključena u predškolski odgoj i obrazovanje, a sada ih je oko 15 posto. Naglasila je da se taj postotak djece poveća iznad 95 posto.

– Kroz natječaje za razvoj i održavanje predškolske djelatnosti i ove se godine pomagalo općine od prve do četvrte kategorije razvijenosti koje imaju problem sa sufinanciranjem predškolskog odgoja, rekla je.

Predsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar izjavila je da su od premijera Plenkovića dobili razumijevanje za njihove probleme te ga “sada drže za riječ” za ono što je dao kao zadatakdržavnom tajniku u Ministarstvu financija i državnoj tajnici u Uredu za demografiju.

Rekla je kako su premijeru Plenkoviću i državnim tajnicima objasnili što roditeljima djece s teškoćama znači živjeti takvom djecom i sa naknadom od 2328 kn.

– Ako dižemo rodiljne i roditeljske naknade, onda ne možemo zaboraviti i ovu populaciji koja već više od deset godina živi na proračunskoj osnovici od 3328 kuna. Ne možemo ju zaboraviti, to je velik propust izvršne vlasti, poručila je.

Dopis sa zahtjevima uputili su svibnju premijeru, Vladi, Saboru, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i pravobraniteljici osoba sa invaliditetom.

Komentari