Od iduće godine djeca će u školi učiti kako smanjiti rizik od katastrofa, a u tome će im pomoći mobilni simulator potresa

Twitter

Od iduće školske godine djeca u Hrvatskoj učit će kako smanjiti rizik od katastrofa, a u tom će im pomoći priručnici koji su trenutačno i izradi, kao i mobilni simulator potresa koji će obilaziti škole, piše u utorak Večernji list.

Projekt “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa” dio je inicijativa vezanih uz smanjenje rizika od katastrofa u program osnovnoškolskog obrazovanja podizanjem svijesti i edukacijom mladih i djece.

Projekt provodi Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Vrijednost projekta je 14,5 milijuna kuna, a 12,3 milijuna kuna bespovratna su sredstva EU.

U MUP-u kažu da su odabrane pilot-škole – njih ukupno osam, i to po dvije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu – za testiranje materijala koji se priprema te za prezentaciju modela i simulatora. Navode i da je formirana stručna radna skupina sastavljena od nastavno-pedagoškog osoblja koja je počela s pripremom priručnika za nastavnike i brošure za učenike.



Radnu skupinu vodi Ravnateljstvo civilne zaštite i Agencija za odgoj i obrazovanje, a odabrana je tvrtka za nabavu edukacijskih modela simulacije katastrofe te se čeka isporuka. Testiranje priručnika za nastavnike u pilot-školama planiramo započeti u školskoj godini 2021./2022., a kampanju za podizanje svijesti javnosti s animiranim filmovima i promotivnim materijalima planiramo započeti 2022., donosi Večernji list.

Komentari