Od danas nove mjere na snazi

Ilustracija Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, što znači veće otvaranje za ljude s covid-potvrdama. No, i dalje će ostati određene zabrane u kafićima gdje će se posluživati samo gosti koji sjede. 

Svi oni koji imaju digitalne covid EU potvrde moći će sudjelovati na događanjima na kojima neće biti zabrane broja okupljenih kao ni ograničenja trajanja nekog događaja. To će vrijediti, ne samo za cijepljene, već i za one osobe koje su preboljele koronavirus ili su negativne na testiranju.

Organizatorima takvih događaja bit će dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći očitati QR kod s digitalne EU potvrde. Ipak, za ovakva događanja tražit će se suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite.

Za ostale slučajeve u kojima se neće kontrolirati covid-status osoba i dalje ostaje ograničenje na 100 osoba te ograničenje trajanja događaja do ponoći.


Nove mjere

  • zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 100 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom covid-potvrdom, a za isto je nadležni stožer civilne zaštite lokalne samouprave dao suglasnost
  • javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 24:00, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom covid-potvrdom, a za isto je nadležni stožer civilne zaštite lokalne samouprave dao suglasnost
  • na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera
  • ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 24:00
  • zabrana prodaje alkoholnih pića od 24:00 do 6:00

Neka ograničenja postoje i dalje.

Radno vrijeme casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje može se odrediti u trajanju od 8,00 do 24,00 sata, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u njihovim prostorima.

Strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera prilikom održavanja radionica, dječjih igraonica i pružanja zabavnih i rekreacijskih usluga u zatvorenim prostorima (rođendaonice, zabavni i obiteljski parkovi i sl.). Obustavlja se održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima.

Obustavlja se održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima.

Obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na sajmovima i drugim oblicima gospodarskih i turističkih događanja ili priredbama gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi na otvorenim prostorima.

Konferencije i kongresi na kojima sudjeluje do 100 osoba mogu se održavati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sportska natjecanja i sajmovi

Sportska natjecanja i treninzi mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizatori su obvezni osigurati da se svi sportaši i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Iznimno se sportska natjecanja mogu održati uz prisustvo najviše 100 gledatelja ako se ispune sljedeći uvjeti: županijski zavod za javno zdravstvo na čijem se području natjecanje održava izradi epidemiološki okvir i županijski stožer civilne zaštite na području na kojem se natjecanje održava odobri održavanje natjecanja uz prisustvo gledatelja.

Iznimno, sportska natjecanja mogu se organizirati uz prisustvo više od 100 gledatelja, bez epidemiološkog okvira i odobrenja nadležnog županijskog stožera, ako svi gledatelji i tehničko organizacijsko osoblje koje je prisutno na natjecanju posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu.

Organizatori takvih natjecanja obvezni su obavijest o održavanju natjecanja u kojoj se navodi mjesto, vrijeme i okviran broj osoba koje će biti prisutne dostaviti nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite putem elektroničke pošte županijskih centara 112 najkasnije tri dana prije održavanja natjecanja. Ispunjavanje postavljenih uvjeta obvezan je kontrolirati organizator natjecanja.

Škole stranih jezika obavezne su svoju djelatnost obavljati uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Auto škole teorijski dio mogu održavati samo online ili na drugi način za održavanje kontakata na daljinu, satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta uz obvezno mjerenje tjelesne temperature prije ulaska u automobil, pauza između dva kandidata mora biti minimalno 10 minuta za prozračivanje i dezinfekciju automobila te se mora voditi evidencija svih polaznika na satovima vožnje.

Preporuka da se vjerski obredi kad god je to moguće prenose putem radio, tv programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskom obredu bez dolaska u vjerske objekte.

Komentari