Od danas na snazi nove mjere: Tko, gdje i kako mora nositi masku?

Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je u ponedjeljak odluke kojima se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

Organizatori društvenih okupljanja obvezni su, najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja, putem elektroničke pošte županijskog centra 112, zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog županijskog stožera civilne zaštite, stoji u odluci o ograničavanju okupljanja.

Županijski stožer je obvezan odgovoriti na podneseni zahtjev u roku od 48 sati od zaprimanja zahtjeva za suglasnost.

Društvena okupljanja za koja se odbije tražena suglasnost ili društvena okupljanja za koja je, na temelju ove odluke, trebala biti zatražena suglasnost, a nije zatražena, ne smiju se održati.



Izuzetak od nužnih epidemioloških mjera

Nužna epidemiološka mjera ne odnosi se na: profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbenih obreda i svadbenih svečanosti, pogrebe, posljednje ispraćaje i polaganja urni, vjerske obrede izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite ograničavanje društvenih okupljanja za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave može se urediti na drugačiji način od propisanog ovom odlukom.

Obavezne maske za zdravstvene djelatnike

Odlukom Nacionalnog stožera uvodi se nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima te zaposlenike ustanova socijale skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelje korisnicima, ako su posjete u tim ustanovama dopuštene.

Moraju ih nositi i vozači, trgovci, ugostitelji…

Maske moraju nositi vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke.

Također su ih obvezni nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije, zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima, zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje dva metra te vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru.

Obavezne i na sportskim natjecanjima

Maske su obvezni nositi gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima, posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru te druge osobe koje na to obveže njihov poslodavac.

Maske se moraju nositi na ispravan način

Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme – preko usta i nosa, a ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja na svojim mrežnim stranicama objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Izuzetci od ove odluke

Ova odluka Stožera ne odnosi se na rad u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

Obvezuju se poslodavci i organizatori društvenih, javnih i drugih okupljanja da provode kontrolu korištenja maski. Odluke Nacionalnog stožera CZ primjenjuju se od 13. listopada.

 

Komentari