Od 26. srpnja negativan test na Covid-19 moraju imati putnici iz UK-a, Cipra i Rusije koji dolaze u Hrvatsku

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u svijetu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je izmjene koje se tiču ulaska turista u našu zemlju. Tako će od ponedjeljka, 26. srpnja negativan test na koronavirus, neovisno o statusu cijepljenja ili preboljenju bolesti, morati imati putnici koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Cipra i Rusije, uz dosad obavezne osobe koje dolaze iz Južne Afrike, Brazila ili Zanzibara.

Kako bi se zaštitilo zdravlje građana i turista te spriječilo širenje Covida-19, od ranije su uvedene dodatne epidemiološke mjere koje se primjenjuju prilikom prelaska granice na teritorij Republike Hrvatske. One su na snazi zbog sprječavanja unosa novih varijanti virusa SARS-CoV-2.

Također je od ranije postojala obveza karantene za dolaske iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana. No, ta se karantena može skratiti negativnim PCR testom nakon sedam dana.

Novi delta soj koji je uvezen iz Indije, postao je dominantan u Europskoj uniji, na listi zemalja za koje je obvezna karantena ostaju Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena nakon prelaska granice. Ujedno se uvodi obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2 i to unutar 48 sati kod prelaska granice, ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata, ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela covid-19 ili je cijepljena.


S obzirom da se pogoršala epidemiološka situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, na Cipru i u Ruskoj Federaciji uvedena je dodatna mjera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja. Prije ulaska na hrvatski teritorij zahtijeva se negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepni status ili preboljenje bolesti covid-19.

Komentari