Od 25% Hrvatske s antitijelima na covid, sad se zna i postotak među djecom

screenshot N1

Tatjana Vilibić Čavlek s Odjela za virološku serologiju HZJZ-a, koja je vodila seroepidemiološku studiju provedene na oko 1500 ispitanika, iznijela je detalje istraživanja.

“U ovu studiju uključeno je 1436 ispitanika. Cilj je bio da skupuina bude što reprezentativnija. Ubuhvatili smo osobe oba spola, svih dobnih skupina, pa tako i djecu i pokrili smo široko područje, ispitanici su bili s područja svih hrvatskih županija”, kazala je Vilibić Čavlek.

Ukupna seroprevalencija je bila 25 posto, što je objavljeno već ranije:

“Nešto manje je bilo u dječjoj dobi, bilo je oko 19 posto. 16 posto je bilo u starijoj dobnoj skupini. Je oni stariji od 70 godina su se vjerojatno nešto više čuvali kao što su se čuvala i mala djeca. U nekim dobnim skupinama je išlo (serološka prevalencija) i do 29 posto.”



Toliki je udio građana Hrvatske, dakle, bio u kontaktu s koronavirusom i još uvijek ima antitijela.

“Nakon prvog vala seroprevalencija je bila jako niska, svega 2,2 posto, sada je višestruko viša”, kazala je.

Ispitivanje koliko je onih koji imaju i neutralizacijska tijela, kazala je, još nije gotovo, ali preliminarni podaci su sljedeći:

“Nakon prvog vala neutralizacijska antitijela bila su dokazana kod samo osam posto, u ovom drugom valu imamo preliminarne rezultate. Sad možemo reći da je više od 70 posto osoba koje su stvorile protutijela, stvorile i neutralizacijska protutijela.”

Objasnila je da što više ljudi stvori imunitet ili nakon preboljene infekcije ili nakon cijepljenja, broj oboljelih će biti manji, prenosi N1.

Komentari