Od 1857. ovo je drugi put da se odgodio popis stanovništva. Uvode se i novosti

screenshot

Ove godine kao što znamo provodi se popis stanovništva, zadnji je proveden prije 10 godina. Prikupljaju se podaci o broju, prostornom rasporedu i sastavu stanovništva. Zbog epidemije, provodi se dva mjeseca kasnije nego li je bilo planirano, od 1. lipnja do 4. srpnja. Glavna ravnateljica Državnog Zavoda za statistiku, Lidija Brković, bila je gošća Novog dana N1 televizije.

“Sve je spremno, mi smo naravno bili spremni i prije. Nažalost, zbog epidemiološke sitke morali smo odgoditi popis stanovništva. Zbog same važnosti popisa moram napomenuti da se popisi odgađaju samo u iznimnim situacijama. Od 1857. godine otkad se popis na ovakav način provodi na teritoriju Republike Hrvatske, ovo je drugi put da se popis odgodio. Prvi put je odgođen 1941. godine zbog izbijanja Drugog svjetskog rata”, kazala je glavna ravnateljica Državnog Zavoda za statistiku Lidija Brković.

Hrvatska pritom nije jedinstvena u odgodi popisa, isto su napravile i druge države. Zasad razmišljaju o 1. lipnja kao početku popisa, ali naravno u vidu imaju i epidemiološku situaciju te će shodno njoj prilagođavati planove.

Građani će se moći popisati i putem platforme E-građani, a u drugoj fazi popisivanja posjetit će ih popisivač, istaknula je Brković.



“Ako koriste sustav E-građani mogu se popisati bilo gdje”, dodala je te također istaknula da će se raditi i probni popis. “Probni popis pokazat će koliko su ljudi spremni da svi zajedno provedemo uspješni popis”, kazala je.

A što je s onima koji dolaze s potresom pogođenih područja? “Što se potresom pogođenih područja tiče, popisat ćemo građane na jednaki način kako ćemo popisati sve ostale građane Hrvatske. Naravno da nećemo dopustiti da izgubimo niti jednog građanina RH. Ako se ne zateknu na mjestu boravka, oni će se popisati tamo gdje se zateknu u trenu popisivanja. Pitanja smo također prilagodili novonastaloj situaciji. Svi koji nisu prisutni u mjestu uobijačenog boravka izjasnit će se da je razlog tome upravo potres”, pojasnila je Brković te dodala: “Znat ćemo koliko je napustilo mjesto stanovanja zbog potresa, a izjasnit će se inamjeravaju li se vratiti u svoje mjesto uobičajenog boravka.”

Kazala je da nema značajnij izmjena u metodologiji provođenja popisa, ali i istaknula da Hrvatska nema ni registar stanovništva, ni registar zgrada i stanova, što je više nego nužno za Hrvatsku. Mđeutim, “Državni zavod za statistiku nije taj koji bi mogao uspostaviti takav jedna registar, jer mi možemo uspostavljati samo statističke registre”, pojasnila je.

Što se tiče broja stanovništva, te brojke stalno padaju. “DZS je jučer objavio procjenu stanovnika za 2020. godinu. Ona je četiri milijuna i 47.000 stanovnika. Imamo podatak o broju rođenih za 2019. godinu – u 2019. godini rođeno je 36.135 živorođene djece. Međutim, prema podacima za 2020. ta brojka je još i manja nažalost”, zaključila je Brković za N1.

Komentari