Očevi ne odustaju, nastavljaju kampirati pred bolnicom: ‘Osjećam da je ovo fašistička metoda’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Dok se ne omogući cjelodnevni boravak roditelja s djecom u svim bolnicama, dvojica očeva kampirat će pred Klaićevom. Sve više roditelja negoduje zbog odluke Ministarstva zdravstva o ograničavanju posjeta djeci u bolnicama na 15 minuta.

Roberto Mateš, koji je je već prosvjedovao jer nije mogao cijelo vrijeme biti uz sedmogodišnjeg sina, sada je šator postavio ispred Klaićeve bolnice u Zagrebu, gdje planira ostati sve dok se mjere ne promijene. Prije tjedan dana kampirao je ispred bolnice u Pakracu zbog svog sina.

Danas ispred Klaićeve za svu djecu i roditelje u Hrvatskoj, kako bi za vrijeme liječenja cijelo vrijeme bili zajedno, a ne samo 15 minuta.

“Meni je to neprihvatljivo i jednostavno osjećam kao da je to nekakva fašistička metoda, zamislite dijete od par godina samo u bolnici leži”, smatra Roberto Mateš.



Uz njega je i još jedan otac. Od ministra traže jasne kriterije pod kojima obitelji mogu biti sa svojom djecom, starijim roditeljima i osobama s poteškoćama u razvoju.

“Mi nismo epidemiolozi, nek si oni sami donesu neke razumne mjere i da te mjere budu unificirane za sve javnozdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj”, tvrdi Ivan Pokupec, aktivist.

Klaićevu bolnicu odabrali su simbolički. Iz nje objašnjavaju kako su ,unatoč koronakrizi i potresu, koji im je uništio cijelu kirurgiju, roditelji s najtežim malim bolesnicima 24 sata na dan. Drugima su omogućili posjete poslijepodne i to na nekoliko sati.

“Naravno, išli smo na to da uz svako dijete može ostati samo jedan roditelj, da nemamo više posjeta, da se ne mijenjaju roditelji s ciljem da se zaštite druga djeca, koja borave u bolnici”, kazala je Iva Hojsak, zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Podršku očevima dali su i drugi roditelji:

“Bili smo u situaciji da mi je dijete bilo u šest mjeseci svog života triput hospitalizirano. Svaki put sam mogla biti s njom, svaka hospitalizacija je značila njezin nazadak, jer je puzala. Nakon hospitalizacije je prestala puzati.”

Iz Ministarstva zdravstva poručuju kako su ovakve mjere trenutačno neophodne. Eventualno ublažavanje procijenit će Ekspertna skupina Kriznog stožera kada se za to steknu preduvjeti.

Objašnjavaju i kako je na mnogim odjelima,kao što je u Klaićevoj ili dječoj bolnici na riječkoj Kantridi roditeljima omogućen višesatni ili cjelodnevni boravak.

“Organizirano je tako da jedan roditelj, to je obično majka boravi 24 sata uz dijete. S time koliko je god moguće, onda drugi roditelj ne dolazi. Tu se pridržavamo svih epidemioloških mjera”, izjavila je Kristina Lah Tomulić, pročelnica Zavoda za intenzivno liječenje i neonatologiju KBC-a Rijeka.

Dok se ne omogući cjelodnevni boravak roditelja s djecom u svim bolnicama, dvojica očeva kampirat će pred Klaićevom.

Komentari