Očekuju se problemi u prometu, moguće su i štete; Upozorenje najvišeg stupnja za sjeverni vjetar i buru

Ilustracija Foto: Marko Todorov / CROPIX

U srijedu nas očekuje promjenljivo oblačno i izrazito vjetrovito vrijeme. Ponegdje malo oborine, uglavnom u kopnenim područjima. U nizinskom dijelu je moguća susnježica, a u gorju uglavnom snijeg. Prema večeri smanjenje naoblake sa zapada. Puhat će jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu tramontana i bura mjestimice s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka od -1 do 3 na kopnu, a od 3 do 8 °C na Jadranu. Najviša dnevna temperatura između 2 i 7 u unutrašnjosti te od 6 do 11 °C duž obale i na otocima.

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice sa slabim oborinama na granici kiše i snijega. Puhat će jak i vrlo jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar s olujnim udarima. Temperatura zraka od 2 °C ujutro do 7 °C poslijepodne.

Izrazito vjetrovito uz jak do olujan sjeverni vjetar, uz koji se ne mogu isključiti i štete, bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Uz promjenljivu nablaku mjestimice će biti kratkotrajne oborine na granici kiše i snijega, uglavnom u južnijim područjima. Najviša temperatura do 8 °C.

U gorju će biti hladnije, ponegdje uz susnježice i snijeg, osobito na Kordunu i u Lici. Na sjevernom Jadranu pak djelomice sunčano i uglavnom suho. Puhat će jak i olujan sjeverni vjetar i bura, podno Velebita osobito prema kraju dana s orkanskim udarima, pa treba računati na probleme u prometu. Najviša temperatura od 2 °C u gorju dio 12 °C na zapadu Istre. Ujutro u gorju ponegdje “minusi” pa je moguća i poledica.



Upozorenje najvišeg stupnja za sjeverni vjetar i buru objavljeno je i za Dalmacije, a u prvom dijelu dana puhat će i sjeverozapadnjak. Osim problema u prometu, moguće su i štete, osobito prema kraju dana, kada će vjetar biti najjači. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše, a u višim predjelima, osobito Zagore, i snijega. Jutarnja temperatura od 2 °C u unutrašnjosti Dalmacije do 8 °C na otocima.

I na jugu Hrvatske će zahladnjeti te će biti jako vjetrovito. Puhat će vrlo jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar uz najvišu temperaturu zraka oko 10 °C. Pritom će uglavnom biti suho uz promjenljivu naoblaku, prognozirao je Tomislav Kozarić za HRT.

Komentari